'1 Ekim Esaretin Başlangıcı': Kızıl Çin'in Doğu Türkistan'daki İşgaline Karşı Büyük Protesto

TAKİP ET

Çin'in Doğu Türkistan'daki işgaline karşı Uluslararası Doğu Türkistan STK'ları Birliği, İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı protesto gösterisi düzenleyecek.

Komünist Çin'in sistematik bir soykırım uyguladığı Doğu Türkistan'daki 72 yıllık işgaline karşı Uluslararası Doğu Türkistan STK'ları Birliği tarafından büyük bir protesto gösterisi düzenlenecek.

Konuya ilişkin Doğu Türkistan STK'ları Birliği'nin açıklamasında "1 Ekim 1949, Doğu Türkistan’ı işgal ederek, Doğu Türkistan halkının özgürlüğünü, egemenliğini ve her türlü haklarını gasp eden işgalci Çin komünist devletinin kuruluş yıl dönümüdür. Tüm halkımızı basın açıklamamıza davet ediyoruz" denildi.

İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı olarak yapılacak olan protesto gösterileri İstanbul Sarıyer'deki Çin Konsolosluğu önünde ve Ankara'da ise Ulus Meydanı'nda 1 Ekim 2021 Cuma günü saat 10.00'da yapılacak.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

1 Ekim Esaretin Başlangıcı Kızıl Çin'in Doğu Türkistan'daki İşgaline Karşı Büyük Protesto