10 Kasım Resmi Tatil mi? Okul Var mı? Atatürk'ü Anma Günü Boyunca Ulaşım Ücretsiz mi?

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım günü resmi tatil olarak kabul ediliyor mu? 10 Kasım hangi güne denk geliyor? 10 Kasım günü toplu ulaşım ücretsiz mi?

Ömrünü Türk milletine adayan Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.

Ulu Önder Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım günü, Türkiye'de ve tüm Türk dünyasında onun aziz hatırasının yüceltildiği, kaybının acısının hatırlandığı bir gündür.

10 Kasım Resmi Tatil mi? Ulaşım Ücretsiz mi?

Büyük Atatürk'ün Türk milletini yetim bıraktığı gün olan 10 Kasım günü resmi tatil değildir. Yani 10 Kasım günü okullar ve kamu kuruluşları açıktır. Resmi tatil olmadığı için toplu taşıma ücretsiz değildir. 10 Kasım günü bu yıl perşembe gününe denk geliyor.

Her yıl tutulan bir milli yas olan 10 Kasım günü, Büyük Atatürk'ün ömrü boyunca sürdürdüğü milliyetperver gayretleri çeşitli anma törenleriyle hatırlanır.

Atatürk Haftası

Cumhuriyet'imizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Büyük Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat ettiği 10 Kasım günü "10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü" ve 10-16 Kasım arası ise "Atatürk Haftası"dır.

10 Kasım Günü Düzenlenen Törenler

10 Kasım günü saat 09.05'te yurdun dört bir yanında sirenler çalar ve 2 dakika boyunca tüm Türkler saygı duruşuna geçerek Büyük Atatürk'ün vedasını hatırlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi önündeki bayraklar hariç tüm yurttaki bayraklar yarıya indirilir. Ayrıca Anıtkabir'de bulunan ve başka hiçbir günde, hiçbir sebeple yarıya indirilmeyen bayraklar, Büyük Türk'ün hayata gözlerini yumduğu gün yarıya indirilir.

10 Kasım günü Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Meclis'te grubu olan siyasi partilerin liderleri, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve tüm devlet erkânının katılımıyla Anıtkabir'de tören yapılır. Törenin ardından Cumhurbaşkanı, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalar.

Ayrıca İstanbul Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı'nın 71 numaralı odasında da tören yapılır. Bu talihsiz oda, Büyük Başbuğ'un son nefesini verdiği anlara tanık olmuştur.

Ayrıca okullarda, mülki idarelerde, üniversitelerde ve özel kurumlarda da törenler düzenlenerek Ulu Önder Atatürk hatırlanır.

10 kasım 10 kasım günü resmi tatil mi atatürk ölümü öldüğü gün dolmabahçe 09.05 9u beş 5 geçe 1938 ulaşım okul var mı ücretsiz