10 Ülkenin Büyükelçiliğinden Ağız Birliği İçinde Açıklama

TAKİP ET

ABD ve diğer 9 ülkenin Ankara'daki Büyükelçiliği, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin ortak açıklamayla başlayan krize ilişkin aynı açıklamayı yaptı.

Erdoğan'ın 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edilmesine ilişkin açıklamasının ardından ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada  "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" denilmişti.

5 Ülke Büyükelçiliği'nden Ağız Birliği

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamanın ardından ise Kanada Büyükelçiliği'nden "Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklaması geldi.

Konuya ilişkin Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet de "Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasını yaptı.

Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton "Yeni Zelanda 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasını yaptı.

6 Büyükelçilik Retweet Yaptı

Bunun yanında Norveç Büyükelçisi Erling Skjønsberg ve Danimarka Büyükelçisi Danny Annan, Finlandiya, Fransa ve Almanya Büyükelçiliği ve ABD Büyükelçiliği'nden yapılan paylaşımı retweetledi.

Açıklamaları haber alan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kovmayı beceremediği Büyükelçilerden gelen açıklamaları olumlu karşıladığı öğrenildi.

41. Madde'ye Riayet Etmek Ne Anlama Geliyor?

41. Madde'de "Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür." ifadeleri yer almakta, ABD'nin yaptığı bu açıklama Türkiye'ye "İç işlerinize karışmıyoruz" mesajı olarak yorumlandı.

Madde 41 - 1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

 

 

ABD ve 5 Ülke Büyükelçiliği'nden Ağız Birliği