11 İşçinin Yanarak Can Verdiği Faciadaki İhmaller Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Sayıştay, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ilgili denetim raporunu hazırladı.

Sayıştay, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ilgili 2020 yılı denetim raporlarını hazırladı. Raporda 24 Eylül 2020'de Trabzon-Aşkale Yolu (Kop Dağı Tünelli Geçişi) inşaatında meydana gelen kazaya ortam hazırlayan ihmallere yer verildi. Raporda 11 işçinin yanarak ölmesine sebep olan patlamanın 2016 yılında tünelde meydana gelen gaz sıkışmasıyla beraber başlayan ihmal zinciriyle meydana geldiği belirtildi.

Firma Uyarıları Dikkate Almamış

11 kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı patlama hakkında daha önce uyarı yapıldığı ancak yüklenici firmanın uyarıları dikkate almadığı ifade edildi. 

Raporda yer alan bilgilere göre Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlük Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığına yazdığı yazıda tünel yapımı sırasında gaz çıkışı ile karşılaşıldığını ve çalışmaların iş güvenliğinden dolayı durdurulduğu belirtilerek, gaz çıkışının engellenerek çalışmaların devam ettirilebilmesi için teferruatlı çalışmanın yapılması istedi.

Bunun üzerine, Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda alınan gaz örneklerinde CH4 (metan) ve CO (karbonmonoksit) gazlarının tehlikeli oranlarda olduğu tespit edilerek alınması gereken tedbirleri sıralandı. Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı şu önerilerde bulundu:

- Gaz ölçümü tehlike sınırında alarm veren otomatik bir sistemle sürekli olarak yapılmalıdır.

- Tehlike sınırında tünel içerisine elektriği kesecek devre kesici sistemi kurulmalıdır.

- Aynanın ilerisindeki CH4 ve CO gazlarının varlığının önceden tespiti ve tahliyesi amacıyla kontrol ve rahatlatma sondajları yapılması gerekmektedir.

 

sayıştay karayolları bölge müdürlüğü trabzon patlama ihmal