128 Milyar Dolar Anketi! MHP Tabanı Bu Kez Şaşırttı

TAKİP ET

Vatandaşın 128 milyar doların nerede olduğunu soran afişlerin kaldırılmasını onaylama oranına ilişkin gerçekleştirilen kamuoyu araştırması dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu.

Ana muhalefet partisi öncülüğünde yürütülen '128 milyar dolar nerede' kampanyası iktidarı zor duruma düşürmeye devam ediyor.

Devletin imkanlarıyla engellenmeye çalışılan kampanyaya karşı alınan önlemler arasında dikkat çekenlerden biri de ilgili pankart ve afişlerin 'Cumhurbaşkanına Hakaret' gerekçesiyle kaldırılması olmuştu. Aksoy Araştırma bu konuda vatandaşın görüşünü ölçmeye yönelik bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.

Araştırma, 128 milyar doların akıbetine ilişkin çok sayıda çelişkili açıklamaya imza atan AKP cephesinin attığı bu adımları kendi tabanından başka MHP tabanı da dahil olmak üzere kimseye anlatamadığını ortaya koydu. Katılımcılara "Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanan '128 Milyar dolar nerede?' afişleri savcılık tarafından 'Cumhurbaşkanına Hakaret' gerekçesiyle toplatılmıştır. Toplatılan bu afişlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi sizin görüşünüzü daha çok yansıtmaktadır" sorusunun yöneltildiği çalışmada vatandaşa "Cumhurbaşkanı'na hakaret eden afişlerdir" ve "128 milyar doların nerede olduğunu soran afişlerdir" seçenekleri sunuldu.

Çalışmanın sonucunda ulaşılan sonuca göre Türkiye genelinde yüzde 66,7'lik çoğunluğun AKP'nin savunduğu görüşün aksine "128 milyar doların nerede olduğunu soran afişlerdir" yanıtını verdiği görüldü. AKP ile hemfikir olan seçmenlerin oranı ise yüzde 33,3 ile sınırlı kaldı.

Parti tabanlarına bakıldığında ise yalnızca AKP tabanının yüzde 62,0 oranıyla "Cumhurbaşkanı'na hakaret eden afişlerdir" şeklinde kanaatini belirttiği tespit edildi. Öte yandan bu noktada Erdoğan'ın kendi parti tabanını dahi konsolide etmekten uzaklaştığı ve yüzde 38'lik ciddi bir fire verdiği anlaşıldı.

Araştırmada şaşırtan bir diğer sonuç ise MHP tabanında yüzde 51,8'lik çoğunluğun afişlerin herhangi bir hakaret barındırmadığı ve kayıp rezervin akıbetini sorduğu yönünde görüş belirtmesi ile ortaya çıktı.

Afişlerin "128 milyar doların nerede olduğunu soran afişlerdir" şeklinde değerlendirildiği tabanlar ise en yüksek oranla sırasıyla HDP, CHP ve İYİ Parti olarak gözlemlendi.

akp chp iyi parti mhp hdp aksoy araştırma türkiye geneli 128 milyar dolar nerede afişler cumhurbaşkanına hakaret kamuoyu araştırması