144 Yıllık Mezar Taşında da Dert Etin, Domatın Fiyatı

TAKİP ET

İzmir Konak'ta bir sanat tarihçisi tarafından okunan mezar taşında dönemin ekonomik koşullarından sitem edildiği ortaya çıktı.

İzmir Konak'ta 144 yıllık bir mezar taşını okuyan sanat tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş, mezar taşında dönemin ekonomik koşullarından sitem edildiğini açıkladı.

O günlerin vali, subay gibi üst düzey insanların defnedildiği mezarlıkta bulunan mezar taşını çok ilginç bulduklarını belirten Dr. Daş, 30 yaşına gelmeden vefat eden bir hafızın kızına ait olan mezar taşında şu ifadelerin yer aldığını anlattı:

Mezar Taşında Ne Yazıyor?

"On para domat (domates), altmış para lahm (et), bir ekmek, yirmi kömür ve bamya idi aşım on üç sal (yıl), bu hâl-i yevmiye tamam şükür

İdüb dört evlât ile müdam Urlalı Mustafa Efendi birahm, tahammül idüb sabr ile büküldü belim ayağım baş parmağımda, mercimek danesi şişim ömr vefa etmedi otuz yaşım..."

Dönemin Gıda Fiyatları

Mezar taşının dönemin ekononomik koşullarına ilişkin bilgi verdiğini belirten Dr. Ertan Daş, "Aliağa Camisi’ndeki bu mezar taşı iki yönden önemli, ilki gıda fiyatları veriliyor. Bütün bu fiyatların ardından hayatını bamya ile geçirdiği yazıyor" dedi.

Cemile Hanım Eşinden Çok Çekmiş

O yıllarda bamyanın bahçelerde yetiştiğini belirten Dr. Daş, "Devamlı bamya ile beslendiğine göre yoksulluktan da şikayet ediyor. Cemile Hanım’ın eşinden çektikleri de ikinci önemli konu. Eşinin ne kadar merhametsiz biri olduğunu söylüyor. Kocasından şikayet ediyor, dört çocuk vermiş ama eşinden çok çekmiş. Kadınların 135 yıl önce yaşadıklarına da ışık tutuyor" ifadelerini kullandı.

144 yıllık mezar taşında da dert etin domatın fiyatı