15 Ekim'den Sonra Açıklanacak Denilen Veriler Sadece DSÖ ile Paylaşılacakmış

TAKİP ET

Bakan Koca'nın toplam vaka sayısını paylaşmadıklarını açıklamasının ardından oluşan büyük tepki üzerine "15 Ekim'den sonra bütün rakamları toplumla paylaşacağız" çıkışından geri adım atıldı. Bakanlık yetkilileri 'yanlış anlaşılma' diyerek verilerin sadece DSÖ ile paylaşılacağını duyurdu.

Türkiye, Çin Virüsü ile mücadelede karantina tedbirlerinin uygulandığı aylardan daha zorlu bir sürece girerken Sağlık Bakanlığı'nın günlük tabloda toplam vaka sayısını açıklamadığının ortaya çıkması kaygıları daha da artırdı.

Toplumda oluşan büyük tepki ve sürecin şeffaf yönetilmediğine ilişkin eleştiriler her geçen gün artınca Bakan Fahrettin Koca, 15 Ekim'den itibaren 'semptomu olmasa da' kesitsel tarama sonuçlarına dair verilerin tamamını paylaşacaklarını duyurmuştu.

Ancak 15 Ekim tarihi geçmesine rağmen Türkiye'nin Covid-19 ile mücadelesinin verilerini içeren günlük tabloda herhangi bir değişiklik gözlemlenemeyince gözler Sağlık Bakanlığı'na çevrildi. Bunun üzerine Sözcü gazetesine konuşan Bakanlık yetkilileri Fahrettin Koca'nın yanlış anlaşıldığını ve söz konusu verilerin sadece Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile paylaşılacağını açıkladı.

Sözcü'ye konuşan Bakanlık yetkililerinin açıklamaları ise özetle şöyle:

"Sayın Bakan geçtiğimiz hafta açıklamasında ‘kesitsel tarama’dan bahsetmişti. Kastettiği, yurt dışı çıkışlarda yapılan testler, sporculara, askerlere v.b. yapılan testlerdir.

Kesitsel taramalarda elde ettiğimiz sayıları da, bugüne kadar Dünya Sağlık Örgütü’ne gerçekleştirdiğimiz rutin bilgi akışındaki rakamların arasına dahil ediyoruz.

Bundan sonraki süreçte, nasıl normal hasta sayılarıyla ilgili bildiriyorsak, bu kesitsel taramaların da akıbetlerini oraya bildirmiş olacağız. Ama yanlış anlaşılmasın, bu günlük tabloya dahil edilmeyecek.

Sadece Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşım noktasında bu sağlanacak. Şunu da vurgulamak isteriz, Dünya Sağlık Örgütü’nün bizden böyle bir talebi olmadı. Biz bu noktada şeffaflığı gün yüzünde tutmak açısından paylaşmış olacağız."

sağlık bakanlığı fahrettin koca çin virüsü koronavirüs covid-19 gizlenen veriler gerçek vaka sayısı hasta sayısı kesitsel tarama who dsö dünya sağlık örgütü