15 Gündür Gören Duyan Yok: Nursultan Nazarbayev Öldü mü?

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Nursultan Nazarbayev öldü mü?

Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılması sonrasında, Sovyet döneminde ülkeyi yöneten Nursultan Nazarbayev idaresi devam etti.

Komünist idareden kurtulması sonrasında Kazakistan'ı 30 yıl bilfiil yöneten Nazarbayev, Kazakistan'daki Rus nüfusunun ülkeden uzaklaştırılmasına, birtakım ekonomik reformlara ve Rusya ile lüzumlu sınır anlaşmalarına imza attı.

Ancak bu süreçte aynı zamanda ülkede demokrat bir idare inşa etmedi, Türkçü-Turancı Alaş Partisi Aron Atabek gibi siyasi muhaliflerini tereddütsüz ve zalim biçimde işkenceye maruz bırakarak ölümüne neden oldu. Kazakistan devletini yolsuzluk ve nepotizm aygıtına dönüştüren Nazarbayev, ülkeyi heykelleriyle donattı, havaalanlarına, okullara ve bankalara adını verdi, hakkında kitaplar yazdırdı, kendisi için "Türk dünyasının ak sakalı" dedirtti ve başkente bile Nur-Sultan adı verildi.

Ancak 2-3 Ocak gecesi Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar süratle tüm Kazakistan'a yayılması ve birçok kentte protestocuların akimlikleri ele geçirmesi sonrasında hükümet istifa etti, Nazarbayev Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nı bıraktı.

Kazakistan'da Protestoların Ardından Hükümet İstifa Etti


İdareyi Nazarbayev'den devralan ve bir süre boyunca Nazarbayev vesayeti altında dikta idaresini sürdüren Kasım Cömert Tokayev, olayları fırsat bilerek Nazarbayev'e yakın birçok ismi "harcadı" ve Nursultan ismini birçok kurumdan silmeye başladı.

Kazakistan'da Üst Düzey Güvenlik Bürokratları Art Arda İntihara Başladı


Rus ordusunu ülkeye davet eden Tokayev, uyarı olmaksızın ateş açma emri vererek protestoları şiddetle bastırdı. Gelişen süreçte Tokayev olaya hakim oldu ve Nazarbayev'in artık esamesi okunmuyor. 

Ancak 15 gündür Nazarbayev'e ait ne bir görüntü ne de bir sese rastlanmadı. Son olarak herkesin aklındaki o soruyu Tatar gazeteci Gülsüm Khalilova sordu: "Nazarbayev öldü mü?"

kazakistan nursultan nazarbayev öldü mü tokayev