169 Yıllık İBB Şehir Hatları'nda Bir İlk: 5 Kadın Gemici İşe Başı Yaptı

TAKİP ET

169 yıllık İBB Şehir Hatları'nda, ilk kez kadın gemiciler çalışmaya başladı. Yaşları 19-23 arasında değişen lise ve üniversitede denizcilik eğitimi almış 5 genç kadın gemici İBB'de işe başladı.

İBB Şehir Hatları Genel Müdürlüğü, beş kadın gemiciyi bünyesine kattı. Kadın gemiciler işe alınırken, denizcilik meslek lisesi mezunu, stajlarını tamamlamış ve deniz deneyimine sahip olmaları şartları arandı. Ayrıca kişisel kariyer planlamaları, denizciliğe karşı hevesleri, kurum kültürüne uyumlu olmaları gibi kriterler de belirleyici oldu. Kadın gemiciler şimdilik, 08.00-17.00 arasında gemilerde hizmet verecekler. Vapurlardaki yaşam alanları düzenlendikten sonra ise diğer denizciler gibi 24 saat gemilerde çalışabilecekler

Cinsiyet faktörünü işe alım kriterlerinden çıkardıklarını belirten Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “Şimdiye kadar kurumumuzda hiç kadın gemici çalışmamış. Yeni arkadaşlarımız istekliydi. Gemide çalışmayı kendileri tercih etti. Diğer gemicilerimizle aynı prosedürlerden geçtiler. Hevesleri ve liyakatleri olduğunu gördük, biz de memnuniyetle ekiplerimize kattık. İşin istekle ve severek yapılması halinde, kadın-erkek ayrımı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Başarıda ve işin kalitesinde, işin severek ve istekle yapılması fark oluşturuyor.

En güzeli ‘Kadın gemici olmaz' algısını kırmamız oldu. Kadın gemicilerimizin işe başlamasıyla, cinsiyetçi yaklaşımı ortadan kaldırdığımızı düşünüyorum. İş başvurusunda yeterli ehliyet ve liyakat halinde, kadınlığın herhangi bir engel teşkil etmeyeceği müjdesini veriyorum. Kadınlar gönül rahatlığıyla başvurabilirler” şeklinde konuştu.

kadın gemici 5 kadın gemici işe başladı ibbde bir ilk daha şehir hatlarında kadın gemiciler çalışmaya başladı istanbul büyükşehir belediyesi ekrem imamoğlu womenpower