17 Ağustos 1999 Depreminde Çivi Bile Oynamadı: Tavşancıl Mucizesi

TAKİP ET

Türkiye, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin acılarını hatırlıyor. Yurdu derinden sarsan depremde Marmara Bölgesi ağır zarar gördü. Fakat depremin merkez üssüne çok yakın olan İzmit Körfezi'nin kıyısındaki Tavşancıl'da "çivi bile oynamadı". Peki, Tavşancıl'ın sırrı neydi?

17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi, İzmit Körfezi'nde büyük hasara neden oldu. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda yaşanan depremde resmi rakamlara göre 18 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, 365 bin iş yeri ve konut hasar gördü. Ancak tüm körfezi vuran deprem, Tavşancıl'da hiçbir hasara neden olmadı.

BBC Türkçe'nin Mahmut Hamsici ve Fatima Çelik imzalı haberine göre, Tavşancıl'ın hiçbir hasar görmemesinin altında yatan neden, dönemin belediye başkanının deprem riskine karşı imar planının bilim insanlarının tavsiyelerine uygun olarak hazırlatmasıydı.

Tavşancıl

Öz Babasını Bile Dinlemedi, Bilim İnsanlarını Dinledi

O dönem belde olan Tavşancıl bugün Dilovası'na bağlı bir mahalle. Tavşancıl'da binaların az katlı ve birbirine çok yakın değil. 1980'de belde belediyesi olan Tavşancıl'da 1989 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Salih Gün, imar planı hazırlarken bilim insanlarına başvurdu. Bilim insanlarının deprem riskine dair uyarılarını dikkate alan Salih Gün, Belediye Meclis Üyelerinin, arkadaşlarının, hatta öz babasının dahi taleplerine, tepkilerine aldırış etmedi. İmar planının bilim insanlarının telkinlerine uygun olarak hazırlanmasının ardından bu plandan hiçbir taviz vermeyen Salih Gün, pek çok dostuyla kavga dahi etti. Ancak Salih Gün bu tavrının en büyük neticesini 17 Ağustos 1999 depreminde beldesinde tek bir çivinin bile oynamamasını sağlayarak aldı.
 

17 ağustos 1999 marmara depremi gecesi çivi bile oynamadı tavşancıl mucizesi