1989 Model Serçe Sürücüsüz Taksi Oldu

TAKİP ET

1989 yılına ait Serçe model araç 'sürücüsüz taksi' haline getirilerek Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması'na sokuldu.

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi’nde Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’na Bülent Ecevit Üniversitesi’nden katılan Karaelmas takımı, hurdalıktan aldıkları 1989 yılına ait Serçe model otomobili otonom araca dönüştürdü. 'Özgün araç' kategorisinde yarışmaya katılan takım, 15 bin TL'ye mal olan 'sürücüsüz Serçe' yarışmayı kazanabilirse 75 bin TL para ödülü alacak. 

Üzerindeki sensörleri kullanarak yolunu bulacak olan araç, belirlenen noktadan aldığı yolcuyu başka bir yere götürdükten sonra parkur sonundaki alana kendi kendini park edecek.

''Tamamen Özgün Bir Biçimde Yaptık''

Daha önce de yarışmaya katıldıklarını ve 3. olduklarını belirten Karaelmas Takımı Kaptanı Berat Cansız, "İnternet üzerinde modifiye edilmiş 1989 model bir Serçe görmüştük. ‘Neden biz de bu şekilde katılmayalım?’ diye kendimize sorduk. Güzel bir araştırma sonrasında, hurdalıktan 3 bin TL karşılığında lacivert renk olarak aldık bu aracı. Daha sonra sanayide üzerine birtakım geliştirmeler yaptık. Aracı Robotaksi’ye uygun olması için sarıya boyadık. Ondan sonra aracımızın üzerine elektronik sistemini kurduk. Bizim kendi tasarımımız olan elektronik bir kartımız var. Tamamen özgün bir biçimde yaptık. Daha sonra yazılımcı arkadaşlarımız araç üzerinde birtakım testler ve çalışmalar gerçekleştirdi. Kendi yazılımlarını araca yüklediler. Bu da tamamen özgün biçimde gerçekleşti" dedi.

Aracı yarışmaya hazır hale getirdikleri süreci anlatan Cansız, ''Aracın ilk olarak direksiyonunu ayırdık. Daha sonra araçtaki motor ve şanzımanı söktük. Çünkü elektrikli bir proje olacaktı. Aracın üzerindeki içten yanmalı motoru kullanmayacağımız için ağırlık yapmasını istemedik. Bütün sistemleri komple söktük. Aracın üzerindeki hazır direksiyon kutusuna bir elektrik motoru bağladık. Bunun belirli kademelerde ölçümlerini yaparak elektronik bir dönüş mekanizması oluşturduk. Daha sonra arkadaki 13 inçlik jantlarımızın içini oyarak, oraya elektrikli hub motorları kaynattık. Bu da tornalanması, kaynaklanması ve testlerinin yapılması süreçlerinde 3 hafta kadar sürdü. Ekip olarak büyük bir çaba ile 1989 model klasik bir aracın, şu anda 2021 yılında otonom, sürücüsüz bir şekilde gidebilmesini sağladık" şeklinde konuştu.

 

kocaeli gebze serçe sarı yarışma tobotaksi