2018'de Trabzon'da Pistten Çıkan Uçağın Kokpit Ses Kayıtları Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Trabzon'da pistten çıkan uçağın kokpit ses kayıtları ortaya çıktı.

2018 yılının 13 Ocak günü 23.30 sıralarında Ankara kalkışlı Pegasus Havayolları'na ait uçak, Trabzon Havalimanı’na inişi esnasında pistten çıkarak denize doğru kaydı. 162 yolcu ve 6 mürettebatı taşıyan uçak, denize 20 metre kala durabildi. 

Kaza dolayısıyla yaralandıklarını belirten 10 yolcu, uçağın pilotları Birinci Pilot Ender Bayraktar (67) ile İkinci Pilot İrfan Yavuz (51) hakkında şikayetçi oldu. Pilotlar hakkında ‘taksirle yaralama’ suçlaması ile dava açıldı.

Trabzon 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına kokpitte yaşananlara ilişkin ses kayıtları da girdi.

Pist Kenarındaki Mesafe Yetersiz

Halktv.com.tr'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre,  uçuşu Pilot İrfan Yavuz gerçekleştirdi. İniş esnasında Yavuz, motorların pisti pas geçmesini sağlayan tuşa yanlışlıkla bastı. Birinci Pilot Bayraktar’ın acil uyarısı ile Yavuz hatasını düzeltti. Ancak bu durum, uçağın pistten çıkmasına engel olamadı.

Havalimanlarında pistin kenarında normalde 90 metrelik mesafe olmasına karşın Trabzon Havalimanı’nda bu mesafenin 40 metre oluşu da uçağın denize kaymasında etkili oldu. Ayrıca uçağın sağ motorunun arızalı olduğu da belirtildi.

Pilotların İfadeleri

Pilot İrfan Yavuz, mahkemede yaptığı savunmada daha önce 20 yıl kadar TSK’da pilotluk yaptığını belirtti. Olay anından hemen önce, otomatik pas geçme sistemini aktif hale getirdiğini fark ettiğini belirten Yavuz “Bunu fark ettiğim gibi, gerekli kuralları uygulayarak bu sistemi devre dışı bıraktım. Yanlış bastığım tuştan kaynaklı hatayı bertaraf ederek uçağı kontrollü bir şekilde karaya indirdim” dedi. Yavuz ifadesinin devamında ise bu aşamadan sonra Birinci Pilot Ender Bayraktar’ın, ikaz yapmadan kontrolü eline aldığını öne sürdü.

Pilot Ender Bayraktar ise verdiği ifadede “Yardımcı pilotun, kendisini uyarmama rağmen aynı tuşa 2’inci kez yanlışlıkla basması uçağın zaviyesinden çıkmasına neden oldu. Kazanın olmasına sebebiyet veren ben değilim. Son anda yaptığım müdahale ile yolcuların hayatta kalmasını sağladım” dedi.

Pilot Bayraktar, pist kenarındaki mesafenin 90 metre olması halinde ise, denize doğru sürüklenme durumunun olmayacağını belirtti. Bayraktar, bununla ile ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin kusuru olduğunu ifade etti.

Dava dosyasına giren 4 kişilik bilirkişi raporunda ise, 2 pilotun da kusurlu olduğu belirtildi.

trabzon trabzonda pistten çıkan uçak ambulans uçak kokpit ses kayıtları