2021 Türkiye'sinde Kuduz Karantinası

TAKİP ET

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde bir mahallede 17 köpek kuduz şüphesiyle uyutuldu, mahalle karantinaya alındı.

İlçeye bağlı 200 nüüfuslu Çavlum Mahallesi'nde meydana gelen olayda, Necati A.'ya ait köpek önce çevresindeki köpeklere, sonra ise mahalledeki büyükbaş hayvanlara saldırmaya çalıştı.

Köpek kuduz şüphesiyle silahla vurularak öldürüldü ve ihbar üzerine mahalleye gelen İlçe Tarım ve Orman Müdürllüğü veterinerleri tarafından ölü köpekten alınan numune üzerinde yapılan incelemede köpeğin kuduz olduğu tespit edildi.

Bunun ardından mahallede köpeğin temas ettiği belirlenen 5'i sahipli 12'si başıboş 17 köpek uyutularak kireçlenerek gömüldü.

Olaya ilişkin açıklama yapan Çavlum Mahallesi Muhtarı Muammer Arduç, "Komşularımdan ihbar geldi. Bir köpeğin vahşi bir şekilde sağa sola saldırdığını, insanların üzerine yürüdüğünü söylediler. Hemen Tarım İlçe Müdürlüğü'nü aradım. Onlar da hemen bir ekip yönlendirdiler. Sonra Odunpazarı Belediyesi Hayvan Barınağı'ndan görevliler geldi. Kuduz olan hayvan, birkaç köpeği ısırmış. Kuduz olduğu düşünülen köpek, Ankara'ya test için gönderildi. Sonuç pozitif geldi. Sonuç doğrulanınca Tarım İlçe Müdürlüğü görevlileri tekrar geldiler ve bu köpekle temaslı olan her şeyi tespit ettiler. Birkaç sahipli köpek de ısırılmıştı. Isırılan bu köpekler de kuduz olma tehlikesi nedeniyle uyutuldu. Diğer başıboş köpekleri ve kedileri de Odunpazarı Belediyesi ekipleri topladı. Şu anda karantina altındayız. İnşallah, kısa süre içerisinde karantinamız kalkar ve normal yaşayışımıza devam ederiz" dedi.

Türkiye'nin Başıboş Köpek Sorunu

Türkiye, ciddi bir başıboş köpek sorunu ile karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde ünlü sunucu Ela Rumeysa Cebeci, yürüyüş yaptığı esnada başıboş köpek saldırısına uğradığını ve 5 doz kuduz aşısı yaptırmak zorunda kalacağını açıklamıştı.

Bunun yanında geçtiğimiz aylarda başıboş köpeklerin aniden yola çıkması neticesinde Zonguldak'ta ve Manisa'da yaralanmalı trafik kazaları meydana gelmişti.

Ayrıca Aydın'da başıboş köpeklerin saldırdığı bir çocuğun cinsel organı kopmuş, 4 yaşındaki Alaz İkra'nın kulağı köpek saldırısı ile kopmaktan son anda kurtarılmış, İkra'nın kulağına 300 dikiş atılmıştı.

İstanbul Küçükçekmece'de 14 yaşında bir çocuk başıboş köpeklerin saldırısına uğramış, annesi Dr. Handan Kılıç'ın başıboş köpek sorununa isyan ettiği açıklaması dikkat çekmişti.

Ayrıca geçtiğimiz ay Eskişehir'de başıboş köpekler bir tayı öldürmüş, bir tayı ise ağır yaralamıştı.

TamgaTürk'te yayımlanan "Türkiye'nin Başıboş Köpek Sorunu" başlıklı dosya haberi okumak için tıklayınız.

2021 Türkiyesi'nde Kuduz Karantinası eskişehir odunpazarı çavlum mahallesi 17 köpek başıboş sahipli