2023 Hedefleri Tutmayan Erdoğan Kahinliğe Soyundu: Sırada 2053 ve 2071 Var

TAKİP ET

"Hayat pahalılığı sorununu çözmek için gayret gösteriyoruz, yakında netice alacağız"

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı hakkında, "Milletimizin hayat pahalılığı sorununu çözmek için yoğun gayret gösteriyoruz. Kısa sürede bu konuda da netice almaya başlayacağımıza inanıyorum" dedi.

Ekonomide yaşanan sıkıntıların çok önemli bir kısmının iktisadi değil, siyasi saikle hayata geçirilen oyunların ürünü olduğunu iddia eden Erdoğan, "Türkiye'yi faiz ve enflasyon cenderesinde tutmak isteyenlerle boğuşarak bugüne geldik. Hamdolsun tıpkı siyasi mücadelelerde kendi gücümüzle elde ettiğimiz kazanımlar gibi ekonomide de tedbirler geliştirerek yolumuza devam ediyoruz. Her mücadelenin bir bedeli oluyor" ifadeleriyle hayal satmaya devam etti. 

Daha önce duyurdukları 2023 hayallerinin neredeyse hiçbirini tutturamayan Erdoğan kahinliğe soyunarak "Sırada 2053 ve 2071 var" dedi. 

Erdoğan, şunları söyledi:

"Gelişmiş ülkelerin artık iyice yaşlanan altyapılarını yenileme ihtiyacı da giderek artıyor. 21 yılda gerçekleştirilen büyük altyapı hamlesi müteahhitlerimizi hem tecrübe hem de ekipman açısından öne çıkardı. Sizlerden artık daha büyük ve nitelikli projelere yönelmenizi bekliyorum. Savunma sanayinde nasıl kısa sürede sıçrama yaptıysak müteahhitlikte de ciro ve işleri hızla katlayarak büyütmemiz mümkündür.

Biz 2023 vizyonu dediğimizde bunlar 15 yıl sonrasının hayalini kuruyor, o kadar siyasi ömürleri olacak mı diyenlerin çoğunun siyasi ömrü bizden önce dolup gitti. 2023 vizyonumuzun çoğunu hayata geçirmiş olmanın şevkiyle gözümüzü 2053'e diktik. Gençlerin gözünde 2053 hedeflerini hayata geçirecek azmi ve coşkuyu görebiliyorum. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelme yolunda ilerleyen Türkiye için hedefler artık birer hayal değil. Sizlerin de tüm hesaplarınızı Türkiye'nin 2053'te ulaşacağı yere göre yaptığınıza inanıyorum. Sizleri Türkiye Yüzyılı'nın inşasında önemli görevler bekliyor.

Türkiye mevcut sınırlarından ibaret ülke değildir. Tarihi, siyasi, sosyal etki alanının genişliğiyle dünyada eşine benzerine az rastlanır devletin vatandaşlarıyız. Ülkenin dinamiklerini kağıt üzerindeki rakamlarla, spekülatif raporlarla gücümüzü tartmaya kalkanlar hüsrana uğramıştır. Diğer hususlarla birlikte imar ve inşa sorumluluğumuz da artıyor. Bu sorumluluğu hayata geçirecek olan sizlersiniz. Çok daha fazla sayıda firmamızın bu listelerde yer alarak ülkemize çok daha büyük kazançlar sağlayacağına inanıyorum. Bundan sonra da mücadelenizde yanınızda yer alacağımdan şüpheniz olmasın.

Bizim yarışımız ancak eserde, hizmette, inşada, ihyada, gönül kazanmada olur. öteki rekabetler siyasetin cilvesidir, hak ettiği kadar değere sahiptir. Hani şair yürüyeceksin millet yürüyecek arkandan diyor ya biz de size yürüyün arkanızdan milletle birlikte biz de yürüyeceğiz diyoruz.

Bir asırlık cumhuriyetimizin her dönemi kendi içinde zorluklarla geçmiştir. Kuruluş dönemi haricinde son 10 yılda yaşadık isteyenlerin tuzaklarıyla boğuşarak bugünlere geldik. Türkiye'yi faiz ve enflasyon cenderesinde tutmak isteyenlerle boğuşarak bugüne geldik. Sorunlarımızın bir kısmının iktisadi dayanakları vardır. Ekonomide yaşadığımız sıkıntıların çok büyük kısmı siyasi saikle hayata geçirilen oyunların ürünüydü. Hamdolsun tıpkı siyasi mücadelelerde kendi gücümüzle elde ettiğimiz kazanımlar gibi ekonomide de tedbirler geliştirerek yolumuza devam ediyoruz. Her mücadelenin bir bedeli oluyor.

Bugün ekonomide yaşadığımız sıkıntıların gerisinde böyle bir arka plan vardır. Şimdi hem Türkiye gemisini bir kez daha biraz önce ifade ettiğim hedeflere sabitledik, hem de ekonomiyi toparlayacak mekanizmaları devreye aldık. 2019'da böyle bir tören vesilesiyle bu sistemin en büyük garantisi millettir demiştim. Biz de milletimize layık olabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. 2,5 aylık kabinemizle aldığımız somut sonuçlarla milletimiz ve iş dünyasının karşısına çıkmayı başardık. Ülkemizi büyütme hedefimize en küçük bir halel getirmeden makro ekonomiyi güçlendirecek programları hayata geçiriyoruz. Güven iklimi sayesinde uluslararası finans kuruluşları 10 milyarlarca kaynağı ülkemize akıtmaya başladı. Çok yakında kredilere kadar her alanda bunun müspet etkilerini göreceğiz. Hayat pahalılığı sorununu çözmek için yoğun gayret gösteriyoruz. Kısa sürede bu konuda netice almaya başlayacağımıza inanıyorum. Bunu yaptığımız müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele, engel tanımıyorum. Darbeden depreme nice badireyi atlatarak hedeflere ilerliyorsak bugünkü sıkıntıları kısa sürede yeneceğiz. 

Önümüzde bizi bekleyen fırsatlar mevcuttur. Bunları değerlendirmek sizlerin dirayetine ve azmine bağlı."

2023 Hayalleri 

AKP istibdadı 2023 hedeflerini 2011 yılında duyurmuştu. Bugün Erdoğan "çoğunu yaptık" dese de esasında bu hedeflerin büyük çoğunluğu hayal olmuş durumda.

2023 hedeflerinin konulduğu 2011’de Türkiye dünyanın en büyük 17’nci ekonomisiydi. Parti ve Erdoğan’ın defalarca vurguladığı amaç ise 2023’te ilk 10’a girmekti. Bugün Türkiye sıralamada dört sıra gerilemiş durumda ve 21’inci sırada.

2011’de “Enflasyon tek haneli sayılara inecek“ vaadi dile getirildiği sırada Türkiye’de enflasyon, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık bazda yüzde 10,43 seviyesindeydi. TÜİK'e göre, geçen ay, aylık enflasyon 9.49 yıllık enflasyon ise 47.83 oldu. 

2011’deki önemli ekonomik vaatlerden biri de yüzde 9,8 olan işsizlik oranını yüzde beşin altına çekmekti. Türkiye’deki işsizlik oranı bugün yüzde 9,7.

AKP’nin 2023 için vaat ettiği kişi başına düşen milli gelir 25 bin dolardı. Bu miktar 2011’de 10 bin 444 dolarken bugün yaklaşık 500 dolar gerileyerek 10 bin 655 dolar seviyesine düşmüş durumda.

Gayri safi yurt içi hasıla 2011’de 772 milyar dolarken 2023 için hedeflenen miktar 2 trilyon dolardı. Miktar, bu yıl 7 trilyon 209 milyar 40 milyon TL ( 257.3 milyar dolar) oldu. 

2011’de 135 milyar dolar olan ihracatın 12 yılda yaklaşık dört katına çıkarılarak 500 milyar doları bulması hedefleniyordu. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; ihracat, yüzde 0,6 oranında azalarak 143 milyar 435 milyon dolar oldu. 

2011’de yüzde 49,9 olan istihdam oranının yüzde ellinin üzerine çıkarılması hedefleniyordu. Bugün oran yüzde 47,8 oldu.

Türkiye’ye gelen turist sayısını 50 milyona çıkarma hedefi konulurken ülkeye bir yılda gelen turist sayısı 31 milyon seviyesindeydi. Türkiye, 2023'ün ilk 5 ayında 15 milyon 593 bin 489 ziyaretçiyi ağırladı.

50 milyonluk turistin 50 milyar dolarlık gelir yaratması bekleniyordu. Ancak 2011’de 28 milyar dolar olan turizm geliri 21 milyar 734 milyon 366 bin dolar oldu. 

36 bin 500 kilometrelik bölünmüş yol uzunluğuna 2023’te ulaşılması hedefleniyordu. 2011’de uzunluk 21 bin kilometreyken 12 yılda 6 bin kilometre daha yol yapıldı ve uzunluk 27 bin kilometre oldu. 

12 yıllık hedeflerden biri üç adet nükleer santralin bitirilmiş olmasıydı. Bugün ise bir santralin (Akkuyu Nükleer Santrali) inşası sürüyor.

2011’de Türkiye’de bulunan doktor sayısı 120 bindi. Bu sayının 12 yılda 200 bine çıkarılması hedefleniyordu. Bugünkü sayı ise 144 bin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan doktorlara "Giderlerse gitsinler" dedi. 

2011’de 2023’e kadar yapılacağı duyurulan Esenboğa Havalimanı ile Ankara merkez arasında metro güzergahı henüz yapılmış değil.

erdoğan 2023 hedefleri 2023 2053 2053 hedefleri