23 Nisan Kutlu Olsun!

TAKİP ET

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!

"Hakimiyet milletindir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin dışında hiçbir makam milletin kaderine hakim olamaz. Bütün kanunların yapılmasında, her türlü idari teşkilatta, idarenin her kısmında, umumi tedrisatta, ekonomide, milli hakimiyet esasları ile hareket edilecektir" 

Gazi Mustafa Kemâl Atatürk - Nutuk S. 589

23 Nisan, TBMM'nin açılmasının birinci yılında "Milli Bayram" olarak kutlanmaya başlamış, önce 1 Kasım 1922'de saltanatın ilgası ve milletin kurtuluşu münasebetiyle kutlanmaya başlanan Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile birleştirilmiş, akabinde ise Atatürk'ün himayesinde düzenlenen Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927 yılında ilan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı ile "kendiliğinden" birleşerek oluşmuştur. Yani sıkça zikredilen bu kutlu günü Büyük Gazi'nin "çocuklara armağan etmesi" hikayesi bir gerçektir. 

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önce 1 Kasım), saltanatın kaldırılması, Türkiye'nin kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu mânen ihtiva ederek tam da egemenliğin padişahtan alınıp halka verilmesi mücadelesinin başladığı TBMM'nin açılış gününde kutlanmaya başlanmıştı. Gazi'nin himayesinde kutlanmaya başlanan Çocuk Bayramı ise "bitmeyen savaş" yıllarında yetim ve öksüz kalan çocukların mevsim itibarıyla da bir bahar şenliği ortamı yaratarak sevindirmek gayesinin tezahürü idi. 

Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramı olan 23 Nisan, Kosova Cumhuriyeti'nde de "23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Büyük Atatürk'ün 1933'te başlattığı, bayram günü çocukları makama kabul etme geleneği, sonraları çocukların bir günlüğüne devlet kurumlarının başındaki memurların koltuğuna geçmesi şeklinde devam etmiştir.

TamgaTürk olarak, liderleri milli bayram günlerinde birdenbire rahatsızlanan bir siyasi oluşumun temsilcileri tarafından en sonunda tamamıyla kutlanmaz hale getirilmeye ve unutturulmaya çalışılan 23 Nisan'ın, yeniden en şaşaalı günlerindeki ihtişamına dönüşünün pek yakın olduğu inancıyla, Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle yâd ediyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mızı canıgönülden kutluyoruz!

23 nisan ulusal egemenlik çocuk bayramı ve kutllu olsun tamga türk tamgatürk