25 Ekim Gösterilerinin Yıl Dönümünde Iraklılar Hükümeti Protesto Etti

TAKİP ET

Irak'ın başkenti Bağdat'ta geçen yıl 1 Ekim'de başlayan ve 25 Ekim'de zirve yapan gösterilerin birinci yıl dönümünde protestolar gerçekleştirildi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta halk sokaklara çıkarak geçen sene başlayan hükümet karşıtı gösterilere devam etti.

Ülkede 25 Ekim 2019’da işsizlik, rüşvet ve kamu hizmetlerinin eksiliğinden kaynaklanan gösterilerin yıl dönümünde sabah saatlerinden itibaren Tahrir Meydanı’na akın eden Iraklılar, bir senede protestolar esnasında yaklaşık 600 kişinin ölümünden sorumlu olan güvenlik güçlerinin de yargılanmasını talep etti.

Başkent haricinde Necef, Basra ve Nasiriye gibi pek çok şehirde gerçekleştirilen sokak yürüyüşleri boyunca İran ve ABD karşıtı sloganlar atan göstericilerin çoğunun Çin virüsü salgınına rağmen maske takmadığı görüldü.

Bazı göstericilerin Bağdat’ın merkezinde hazır bulunan askerlere taş ve molotof kokteyli ile saldırması üzerine çatışma çıktı.

Saddam Sonrasında Gerçekleştirilen En Büyük Protestolar

Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra 2003 sonrası Irak'taki en geniş çaplı gösteriler olan ve uzun süre devam eden 25 Ekim gösterileri, Adil Abdulmehdi başkanlığındaki hükümetin istifasına neden olmuştu.

Aylarca devam eden gösterilerde yaklaşık 600 kişi yaşamını yitirirken, kış ayının gelmesi ve Çin virüsü salgını nedeniyle gösterilere bir süre ara verilmişti. Çoğunluğu genç olan birçok gösterici Bağdat'taki halka açık meydanları ele geçirirken, talepleri karşılanana kadar bulundukları bölgeden ayrılmayı reddederek aylarca kamp kurmuştu.

Gösteri alanlarına yakın bazı binalara keskin nişancıların yerleştirildiği iddiası ise halkın tepki gösterdiği konuların başında yer alıyor. Mevcut Başbakan Mustafa el-Kazımi, göstericileri öldürenlerin yakalanıp cezalandırılması için komisyon kurulduğunu bildirse de çalışmalardan henüz sonuç çıkmadı.

 

ırak göster 25 ekim bağdat saddam hüseyin