29 Ekim'de Anıtkabir'de Gazetecilere 'Akreditasyon' Engeli

TAKİP ET

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başbuğ Atatürk'ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir doldu, taştı.

On binlerce vatandaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin 98. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük Türk Başbuğu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün huzuruna çıktı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu devlet erkânının ziyareti esnasında birçok kameraman ve foto muhabirinin Anıtkabir'den çıkarılması iste tepki çekti.

Uygulanan akreditasyon bahanesiyle Başbuğ Atatürk'ün huzuruna gelen vatandaşların mahşeri kalabalığının gizlenmek istediği ileri sürüldü.

Olaya sosyal medya hesabından tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şahıs ve iletişim şürekası, Anıtkabir'de akreditasyon uygulamış, bazı gazeteciler Anıtkabir'e alınmamış. Anıtkabir tarihinde bir ilk. Orada bu milletin yiğidi, aslanı yatıyor! Her gün yeni bir tuhaflık. Gerçi deve de ‘Nerem doğru ki’ diyor atasözümüzde" dedi.

Gazetecilerin engellenmesini kınayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun açıklamasında "İktidarın bir gelenek haline getirdiği akreditasyon uygulaması giderek genişlemekte ve bir sansür olarak kullanılmaktadır. Kendi görüşünden olmayan medya kuruluşlarını engelleyen iktidar, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını yok saymaktadır" denildi.

"Bazı gazetecilerin Başbakanlığa girişinin engellenmesiyle başlayan süreç, parti kongrelerine, bakanlıkların toplantılarına, cami avlularına, mezarlıklara, orman yangınlarına, resmi bayram törenlerine varacak kadar genişlemiştir. Bunun son örneği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninin yapıldığı Anıtkabir'e haber takibi için giden meslektaşlarımızın engellenmesidir" denilen açıklamada "Anıtkabir'deki töreni izlemek isteyen muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar İletişim Başkanlığı'nın akreditasyon uygulamasıyla içeri alınmamışlardır. Cumhuriyet Bayramı Töreni iktidarın tekelinde değildir. Tüm yurttaşlarımızı birleştiren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bile gazeteciler arasında ayrım yapmayı başaran iktidar, halkın haber alma hakkını yine engellemiştir. İktidarın bu tutumunu kınıyoruz. İktidarı barış ve demokrasinin hakim olduğu, basın özgürlüğünün korunduğu bir ülke için bir kez daha akreditasyon uygulamasından vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

29 Ekim'de Anıtkabir'de Gazetecilere Akreditasyon Engeli