3 Yıl Önce Yapılan Düzenleme İle Valiler Devletin Değil Cumhurbaşkanının Temsilcisi Oldu

TAKİP ET

3 yıl önce yapılan KHK ile 'Vali, ilde devletin temsilcisidir' tanımı değiştirilerek 'Vali, ilde Cumhurbaşkanı'nın temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır' yapıldı.

Sözcü'nün haberine göre 3 yıl önce yayımlanan KHK ile İl İdaresi Kanunu'ndan "Devletin valisi" tanımı kaldırıldı. Yeni düzenlenen kanunda valilerin, cumhurbaşkanıyla göreve gelip, görevinin bitmesiyle valiliğin de sona ermesi ya da görev süresi dolmadan da görevden alınması hükmü yer alıyor.

Vali ve kaymakamların üye olduğu Türk İdareciler Derneği'nden bir yetkili yapılan bu değişiklikten muhalefetin dahi yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9 maddesinde ‘Vali, ilde Devletin ve hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır' deniliyordu. 2 Temmuz 2018 çıkarılan 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu madde değiştirildi" ifadelerini kullandı.

Kanunun yeni haliyle birlikte ‘Devletin  temsilcisi' ifadesi çıkarıldı, yerine ‘Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası' ifadesi getirildi. Yetkili, açıklamasında “Yeni sistemde bu arkadaşlarımız Cumhurbaşkanının atadığı ve ona karşı sorumlu kamu görevlileridir. Yani, Devlet temsili gibi hukuki bir statüleri yoktur. Bu durum bilinirse kim niye öyle yahut böyle davrandı diye eleştiride bulunmazlar” şeklinde konuştu. 

cumhurbaşkanlığı karar vali bağlandı devlet temsilci khk 3 yıl önce olmuş oldu başladı