39 Ülkeden Çin'e 'Doğu Türkistan'da Zulme Son Ver' Çağrısı: Mektupta Türkiye Yok

TAKİP ET

Dünya genelinde 39 ülke Çin'e yazdıkları ortak mektupta Doğu Türkistan'daki zulmün bitirilmesi çağrısında bulundu.

Dünya genelinde 39 ülke komünist Çin yönetimine ortak bir mektup yazarak Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ülkeler içinde Türkiye'nin yer almıyor.

Çin’e gönderilen mektupta imzası bulunan 39 devlet, Pekin yönetiminden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri üyelerinin de aralarında bulunacağı uluslararası bağımsız uzmanlar heyetine Doğu Türkistan’a “tam erişim” izni vermesini istedi. Ortak mektupta şu ifadeler yer aldı:

''Bize ulaşan güvenilir raporlara göre Doğu Türkistan'da bir milyondan fazla insan keyfi olarak ‘siyasi eğitim’ kamplarında gözaltında tutuluyor. Bölgede giderek artan ağır insan hakları ihlali raporları gördük. Uygur kültürünün yanı sıra din veya inanç özgürlüğü, serbest dolaşım, dernek kurma ve ifade özgürlükleri ile ilgili çok ciddi kısıtlamalar var. Pekin yaygın gözetleme ve orantısız bir şekilde Uygurları ve diğer azınlıkları hedef almaya devam ediyor."

Almanya misyonunun yazdığı mektupta ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, İngiltere temsilcilerinin imzaları bulunuyor.

ABD Arnavutluk Avustralya Avusturya Belçika Bosna Hersek Bulgaristan Kanada Hırvatistan Danimarka Estonya Finlandiya Fransa Haiti Honduras İzlanda İrlanda İtalya Japonya Letonya Lihtenştayn Litvanya Lüks