4 Milyon Gurbetçinin Banka Bilgileri Avrupa'ya Verildi

TAKİP ET

Avrupa'daki 4 milyon gurbetçilerin Türk bankalarındaki hesaplarına ilişkin veriler Avrupa ülkeleri ile paylaşılmaya başlandıı.

4 milyondan fazla Türk gurbetçinin Türkiye'deki banka hesaplarına ilişkin bilgiler gurbetçilerin yaşadığı Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri ile paylaşılmaya başladı. Söz konusu bilgi paylaşımı sonrasında yalan beyanda bulunmaları durumunda gurbetçilerin işsizlik maaşlarının kesilebileceği hatta vatandaşlıktan çıkarılabilecekleri belirtiliyor.

Gelir İdaresi (GİB) Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, Sözcü'den Erdoğan Süzer'e yaptığı açıklamada gurbetçilerin banka varlıklarına ilişkin bilgilerin 30 Eylül itibarıyla Avrupa ülkeleriyle paylaşılmaya başlandığını söyledi.

Bilgi paylaşımının çifte vergilemeyi önleme amacı taşıdığını belirten Şenyurt, "Otomatik bilgi paylaşımında her yıl bir önceki yılın bilgileri veriliyor. Bilgi paylaşımına 2018 yılı verileriyle başlanacaktı. Ancak 2019 yılına revize edildi. Şimdi bu ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'deki 2019'dan itibaren olan verilerini paylaşıyoruz. Bilgi değişimi kapsamında finansal kuruluşlardaki (banka ve benzeri) hesapların bakiyeleri bildiriliyor. Banka hesabında, Türkiye'de aldığı emekli aylığı varsa onlar da bildirilecek. Ancak vatandaşlarımızın gayrimenkul bilgileri verilmeyecek. Sözleşmenin temel prensibi gereği, elde edilen bilgiler sadece vergi amaçlı kullanılır. Bu bilgiler vergi dışındaki (vatandaşlıktan çıkarılmak gibi) amaçlar için sadece ilgili ülkenin izni olursa kullanılabilir" dedi.

Türkiye'nin gurbetçilerin zarar görmemesi için her şeyi yaptığını belirten Şenyurt, "Ancak nihayetinde Türkiye'nin şeffaf olmayan bir ülke konumuna düşmesi hiçbir zaman istemeyeceğimiz bir durum. Bununla karşılaşmamak için otomatik bilgi değişimi konusunda neler gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

4 Milyon Gurbetçinin Banka Bilgileri Avrupa'ya Verildi vatandaşlıktan atılabilirler