4 Saat Süren Tarihi Zirve Sona Erdi: Putin'in Korumaları Gazetecileri Tartakladı

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden göreve gelişinden sonra Rus diktatörü Vladimir Putin ile ilk defa görüştü.

İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılan zirvenin 4 saat sürdüğü bildirildi.

Biden'ın "yüz yüze görüşmek hep daha iyidir" sözleriyle başlayan görüşme öncesinde Rus diktatörü Putin ise "Uzun bir yolculuk yaptınız, çok çalıştınız. Ancak Rus-Amerikan ilişkilerinde en üst düzeyde ele alınması gereken birçok mesele birikti. Görüşmemizin yapıcı geçeceğini umuyorum" dedi. Bu kısa açıklamalar sonra gazeteciler salondan çıkarıldı ve iki lider arasında yaklaşık 4 saat süren görüşme başladı.

Putin'in Açıklamaları

Görüşme sonrasında ilk açıklamayı yapan Putin, geri çağrılan diplomatların görevlerine iadesi konusunda anlaşıldığını belirtti. Rusya'da tutuklanan ve maksatlı biçimde sağlığının bozulması sağlanan, tıbbi bakım da verilmeyen muhalif lider Aleksey Navalnıy hakkında da konuşan Putin, "Navalnıy Rus kanunlarını çiğnediğini biliyordu, tutuklanacağı da biliyordu ama yine de Rusya'ya geldi" dedi.

Putin görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Biden'ın Ukrayna meselesinin Minsk Anlaşmaları'na  uyularak çözülmesini kabul ettiğini belirtirken Ukrayna'nın NATO'ya katılmasıyla ilgili olarak ise "tartışılacak bir olduğunu düşünmüyorum" dedi. ABC News muhabirinin "Bütün siyasi rakipleriniz hapishanede öldüyse, zehirlendiyse... Bu, siyasi bir kavga istemediğiniz mesajını göndermiyor mu?" sorusu karşısında gözle görülür biçimde bozulan Rus diktatörü Putin "Rusya sınırları içinde ABD'deki 6 Ocak olayları gibi bir kaos istemiyor" şeklinde yanıt verdi.

Görüşmenin başlaması öncesinde gazetecilerin odadan çıkarıldığı esnada Rus diktatörü Putin'in korumaları odada bulunan gazetecileri tartakladı. Olayı anlatan CNN Beyaz Saray muhabiri Kaitlan Collins, "ABD'li gazeteciler görüşmeden görüntü alabildikleri o tek anda odadan itilip kakılarak çıkarıldı. Gazeteciler odada kalmaya çalıştıkça kıyafetlerinden çekiştirilerek Rus korumalar tarafından dışarı çıkarılmaya çalışıldık dediler. Ve o anlarda ABD Başkanı Biden'ın söylediği hiçbir şeyi duyamadıklarından şikayet ettiler" dedi.

Ortak Bildiri

Biden ve Putin'in bir araya geldiği Cenevre zirvesi sonrasında, uzlaşı sağlanan alanlarla ilgili olarak yayımlanan ortak bildiride, iki ülke arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (Yeni START) geçerlilik süresinin uzatıldığı hatırlatılarak "Yeni START'ın uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın bir kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı tekrar teyit ediyoruz" denildi.

4 Saat Süren Tarihi Zirve Sona Erdi Putin'in Korumaları Gazetecileri Tartakladı