40'tan Fazla Ülke Soykırımcı Çin'e Doğu Türkistan'daki İnsan Hakları İhlallerine Derhal Son Vermesi İçin Çağrı Yaptı

TAKİP ET

Kanada'nın başı çektiği 43 ülke Çin'e Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine derhal son vermesi için çağrı yaptı.

Avustralya, Britanya, Fransa, Almanya, Japonya, ABD ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu 40'ı aşkın ülkenin desteklediği ortak bildiri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde imzacı ülkeler adına Kanada elçisi Leslie Norton tarafından okundu. 

Bildiri'de, Doğu Türkistan'da modern köleliği yeniden doğuran bedava ya da çok düşük ücretli zorla çalıştırmalara ve sistematik işkence ve tecavüzlerin yapıldığı toplama kamplarının ortadan kaldırılması çağrısı yapılırken Çin'den Doğu Türkistan'a bağımsız gözlemcilerinin girişine izin vermesi talep edildi.

Bildiri'de, "Birçok güvenilir rapor gösteriyor ki bir milyonu aşkın insanın keyfi olarak tutuklandığı Doğu Türkistan'da Uygurları ve diğer azınlıkları hedef alan geniş çaplı bir gözetim sistemi kuruldu ve temel özgürlüklere, Uygur kültürünü hedef alan ciddi kısıtlamalar getirildi" denildi

İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre Doğu Türkistan'da kurulan toplama kamplarında keyfi olarak tutulan 1 ila 3 milyon Türk'e yönelik olarak sistematik işkenceler, tecavüzler ve bedava zorunlu çalıştırma gibi insan hakları ihlalleri gerçekleştiriliyor. Uygur Türklerinin çocukları zorunlu olarak yatılı okullara gönderiliyor ve Türkçe konuşmaları, aileleriyle görüşmeleri engelleniyor ve Türk kültürüne düşman olarak yetiştiriliyor. Ayrıca Türk kızları zorla Han Çinlisi asker ve polis memurlarlara evlendiriliyor. Çin genelinde doğum sınırı 3 çocuğa çekilmiş olmasına rağmen tek çocuğu olmayan Uygur kadınlarına zorunlu kısırlaştırma, zorunlu kürtaj ve zorunlu doğum kontrolü uygulanıyor. Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı Uygur Soykırımı, Kanada, Britanya, Hollanda, ABD gibi birçok ülke tarafından tanınıyor.

40'tan Fazla Ülke Soykırımcı Çin'e Doğu Türkistan'daki İnsan Hakları İhlallerine Derhal Son Vermesi İçin Çağrı Yaptı