43 Yıl Başındaki Mermi ile Yaşadıktan Sonra 'Gazi' Olarak Kabul Edildi

TAKİP ET

1978 yılında girdiği çatışmada başına mermi saplanan Trabzonlu er Mustafa Tiryaki, 43 yıl sonra 'gazi' olarak kabul edildi.

29 Temmuz 1978'de Suriye sınırında kaçakçılarla girdiği çatışmada başına mermi isabet eden Mustafa Tiryaki, 2 aylık tedavi sonrasında 'gazilik' unvanı için başvuru yaptı. Ancak Tiryaki'nin başvurusu kabul edilmedi. Bir dizi ameliyat geçiren Tiryaki, başvurusunun defalarca reddedilmesi üzerine Trabzon’un Arsin ilçesindeki evine dönerek mücadelesinden vazgeçti. 

Bir dizi ameliyat geçiren Tiryaki, 5 yıl önce baş ağrısı ve görme bozukluğu şikayeti ile tekrar hastaneye başvurdu. Tiryaki'nin sonuçlarını inceleyen doktorlar, kafanın sol ön kısmında bir mermi olduğunu gördü. Riskli bölgede olması sebebiyle mermi alınamazken, Tiryaki 'gazilik' unvanı için yeniden hukuk mücadelesine girişti. 5 yıl süren davalar sonucu Tiryaki'ye 'gazilik' unvanı beratı ve madalyası verildi.

''Haklı Olduğumu Bildiğim İçin Peşini Bırakmadım''

Mücadeleyi kazanan Tiryaki, “Davamda haklı olduğumu bildiğim için hiç peşini bırakmadım. Mücadelemden vazgeçmedim. Bizim dönemimizde askerlik 20 aydı. Ben askerliğimi yaparken arkadaşlarımı şehit verdim. Gazi olan arkadaşlarım da oldu ama bana 'gazilik' unvanı verilmedi. Görüşmediğim, kapısını çalmadığım kimse kalmamıştı. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği avukatları bana çok yardımcı oldu. Onların açtığı davalarla gazilik onurumu aldım. Yüzümde gururla taşıdığım izlerim ve kafamdaki mermi ile bu onura nail oldum, ölsem de gözüm açık gitmez” dedi.

Mustafa tiryaki 43 yıl mermi gazi suriye unvan