5 Temmuz Urumçi Katliamının Yıl Dönümü: Yakın Tarihinin En Büyük Kıyımlarından Biri

TAKİP ET

13 yıl önce bugün Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde yakın tarihin en büyük katliamlarından biri gerçekleştirildi.

1949'da Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ni yıkarak en doğudaki Türk ülkesini işgal eden Çin Komünist Partisi (ÇKP), uzun yıllar boyunca bölgenin asli halkı olan Uygurlara yönelik yoğun bir mezalim uyguladı.

ÇKP yönetimi son 20 yılda Doğu Türkistan'da yoğun bir baskı rejimi kurdu. Bu baskı rejimi dahilinde Uygur Türklerine yönelik zorla çalıştırma programları getirildi. Doğu Türkistan'dan Uygur Türkleri tutuklanarak ya da türlü baskılarla Çin'deki kentlerde bulunan fabrikalara işçi olarak götürülmeye başlandı.

25-26 Haziran 2009'da Shaoguan şehrinde bir fabrikada çalışan 10 Uygur işçi Çinliler tarafından öldürüldü ve bunun duyulmasının ardından Uygur Türkü öğrencilerden oluşan bir grup, 5 Temmuz 2009'da Urumçi'de protesto gösterisi başlattı.

Uygur gençlerin başlattığı protestolara Doğu Türkistanlı Kazak ve Kırgızlar da destek verdi. Tamamıyla barışçıl olarak süren protestolara Çinliler saldırdı. Çinlilerin Uygur, Kazak, Kırgız Türklerine saldırısının ardından Çin Komünist Partisi yönetimi mobil internet de dahil olmak üzere tüm iletişim kanallarını kapatarak Urumçi'nin dünyayla irtibatını kesti. 20 bin Çin askerinin sevk edildiği bölgede 3 gün süren olaylarda soydaşlarımıza gerçek mermilerle saldırıldı. 

Binlerce Uygur Türkünün öldürüldüğü büyük katliamın ardından Doğu Türkistan'da toplama kamplarının kurulduğu sürece gelindi ve Uygur soykırımı başladı.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.
 
Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.
 
Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang,  yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

doğu türkistan urumçi katliamı yıl dönümü yakın tarihinin en büyük kıyımlarından biri