500 Bin Cana Mâl Olan 'Çerkes Sürgünü'nün Üzerinden 157 Yıl Geçti

TAKİP ET

Dünya tarihinin en acı olaylarından Çerkes Sürgünü'nün üstünden 157 yıl geçti.

Emperyalist Rusya'nın Karadeniz sahillerini ele geçirme çabası nedeniyle gözünü diktiği Kuzey Kafkasya'da savaşlar 16. yüzyılda başlamış ve Çerkeslere ve bölgede yaşayan Türklere karşı sistematik bir kıyım gerçekleştiren emperyalist Rusya Kafkas içlerine ilerlemişti.

Kafkasya'da ele geçirdiği bölgelerdeki ahaliyi Rus ordusuna katılmaya ya da vatanlarından göç etmeye zorlayan Rusya, 21 Mayıs 1964 yılından itibaren bölgedeki Çerkeslere karşı kapsamlı bir sürgün hareketi başlattı. Sürgün edilen 1,5 milyon Çerkes'in yaklaşık 500 bini yolda yaşamını yitirdi ve hayatta kalanlar Anadolu'nun bazı kısımlarına iskan edildi.

Genel olarak Karadeniz'in Samsun, Amasya, Tokat ve Sinop kentleri ile Marmara'nın Adapazarı, Kocaeli ve Düzce kentlerine yerleştirilen Çerkeslerden bazıları Suriye ve Filistin gibi yörelerine gönderildi.

İnsanlık tarihinin en acı olaylarından biri olan Çerkes Sürgünü her yıl 21 Mayıs'ta deniz kenarında yakılan "Nart ateşi" ve ateş çevresinde tutulan "mezar taşı nöbeti" ile anılıyor.

 

500 Bin Cana Mâl Olan Çerkes Sürgünü 'nün Üzerinden 157 Yıl Geçti