5+1 Formatındaki Gayriresmî Kıbrıs Konferansı Başladı: Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile Görüştü

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenen 5+1 formatındaki gayriresmî Kıbrıs konulu konferans, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasındaki ikili görüşmeyle bugün başladı.

AA'nın aktardığına göre ikili görüşme, BM Cenevre Ofisi'ne yakın bir bölgede bulunan InterContinental Hotel'de gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tatar'a, konferansta KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve diğer yetkililer eşlik etti.

Öte yandan, İsviçre polisinin otel etrafında geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Konferansta Türkiye'yi, başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bulunduğu bir heyet temsil ediyor.

Tatar-Guterres Görüşmesi

Tatar, görüşmenin ardından konakladığı otelde KKTC basınına görüşmeye ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Toplantının verimli geçtiğini söyleyen Tatar, Guterres'in Kıbrıs konusunu iyi bildiğini ve tecrübeli olduğunu vurguladı.

Görüşlerini BM Genel Sekreteri'ne aktardıklarını söyleyen Tatar, pozisyon ve iyi niyetlerini ortaya koyduklarını ve Kıbrıs Türklerinin hep mağdur olduğunu dile getirdiklerini belirtti.

Tatar, Guterres'in 2017'de Crans Montana'da da görüşmeleri yürütmesinden dolayı konuya hakim olduğunu dile getirerek "Gutteres konuyu biliyor, meseleyi biliyor. Şimdi artık diğer tarafla da görüşecek. Meseleyi yoğun olarak yarın ve öbür gün tartışacağız. Meseleleri Crans Montana'da da yaşadığından tartabildiğini, tecrübesi olduğunu gözlemledim. Bakıp göreceğiz" dedi.

5+1 formatındaki gayriresmî Kıbrıs konulu konferans, BM Genel Sekreteri Guterres ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar arasındaki ikili görüşmeyle başlamıştı.

Öte yandan BM'ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Guterres, taraflardan basına açıklama yapması konusunda telkinde bulundu.

İsviçre polisinin otel etrafında geniş güvenlik önlemleri sürüyor. Polis, görüşmelerin yapıldığı otele giden ana yollarda araçları durdurarak arama yapyıor.

Birleşmiş Milletler BM 5+1 gayriresmi Kıbrıs konferansı KKTC Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Türkiye Mevlüt Çavuşoğlu GKRY Rum kesimi Antonio Guterres