53 İngiliz Milletvekilinden Türkiye'deki İnsan Hakları İhlallerine Karşı Mektup

TAKİP ET

İngiltere'de 53 Avam Kamarası üyesi Boris Johnson hükümetini "Türkiye'deki insan hakları ihlallerine karşı daha aktif bir duruş sergilemeye" davet etti.

İşçi Partisi milletvekili Hillary Benn ve Muhafazakar Parti milletvekili Crispin Blunt'ın başını çektiği 53 milletvekili, Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın nezdinde Boris Johnson hükümetine seslendikleri mektuplarında Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin insan hakları açısından ilerlemesini tersine döndürdüğü belirtirken, "Türkiye'nin, insan haklarına saygı, çoğulculuk ve demokrasi yoluna dönmesi için sözünü söylemek, İngiltere'nin Türkiye toplumuna karşı görevidir" ifadeleriyle Johnson hükümetini Türkiye'nin antidemokratik gidişatı ile ilgili tavır ortaya koymaya davet etti.

53 milletvekilinin, Türkiye'deki siyasal tutuklamaların "Türkiye'nin demokratik değerleri ne ölçüde paylaştığı konusunda" kaygı ve şüphe yarattığını belirttikleri mektupta İngiltere'nin dostluğunun koşulsuz olmadığının ve her daim insan haklarından ve insan haklarını garanti eden ülkelerden yana olacaklarının Erdoğan'a bildirilmesi gerektiği vurgulandı.

PKK'nın Gara'da yaptığı katliama da değinilen mektupta "PKK'nın Türk rehinelere yaptığı katliamı kınıyoruz" denildi ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin endişe verici olduğu ifade edildi.

Mektupta İngiltere'nin, Erdoğan'a karşı pozisyonunu "oldukça açık" hale getiren Biden'ın izlediği politikayı takip etmesi gerektiği vurgulandı.

53 İngiliz Milletvekilinden Türkiye'deki İnsan Hakları İhlallerine Karşı Mektup