55 Yaş Üstünü Aşılayacağız Dedikten Sonra Randevu Sistemini Kapattılar

TAKİP ET

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aşı Çalışma Grubu, 55 yaş üstündeki vatandaşlarımızın aşılama programının başlatıldığını ancak randevu sisteminin de bunun aksine kapatıldığını bildirdi. Bu durumun ise vatandaşlar ile aile sağlığı merkezlerindeki sağlık emekçilerini karşı karşıya getirdiği belirtildi.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları aşılamanın yürütüldüğü aile sağlığı merkezlerindeki mekan ve kadro sorunlarından bahsetti. Bakanlığın aldığı her kararın kaosu körüklediğini belirten Eroğulları "55 yaş üstüne aşıyı açtılar ama randevu sistemini kapattılar. Şu anda aşı yok, randevu yok ama aşılama varmış gibi bir algı yönetimi var. Bu da vatandaşlar ile aile sağlığı merkezlerindeki çalışanları karşı karşıya getiriyor" ifadelerini kullandı.

"AŞILAR SAYESİNDE HER YIL 2-3 MİLYON İNSAN KURTULUYOR"

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı ise aşı yetersizliğinin en temel sebebinin aşıların piyasanın insafına terk edilmesi olduğuna dikkat çekti. Basın toplantısında Aşı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan açıklamayı ise TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten okudu. Aşılama sonucu her yıl 2 ila 3 milyon insan ölümünün önlendiğini ifade eden Ökten, Türkiye’de 2008’de yüzde 9,5 olan bağışıklık oranının, Genişletilmiş Bağışıklama Programı hedefine (yüzde 90) gidilen yolda 2013’te yüzde 15,9’a, 2018’de ise yüzde 23,1’e yükseltildiğini belirtti.

28 MİLYON DOZUN 20 MİYONU UYGULANDI

Çin virüsü aşılarında, 26 Nisan 2021 itibaryla temin edilen 28 milyon dozun 20 milyonunun hâlihazırda uygulandığını bildiren Ökten, "Yaşamak herkesin hakkıdır, yaşatmak kamu yönetiminin ödevidir" dedi.

Ökten, Çin virüsü salgını sürecinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Sağlık Bakanlığını yeterli miktarda Çin virüsü aşısı sağlamaya,

Salgın yönetiminde yaşam hakkına öncelik vermeye,

Sağlık çalışanlarımızı koruma ve korunma duyarlılığını geliştirerek sürdürmeye,

Sağlık meslek örgütlerini, uzmanlık derneklerini, toplumbilim profesyonellerinin örgütlenmelerini Bağışıklama için Güçbirliği Platformu oluşturup aşı savunuculuğuna,

Yurttaşlarımızı aşılanmaya çağırıyoruz.

Aşılama tam kapanma sinovac biontech fahrettin koca sputnik V Türk Tabipleri Birliği TTB Kazım Doğan Eroğulları Onur Naci Karahancı Ali İhsan Ökten 55 yaş üstü aşı randevu sistemi