6 Kur'an Kursu Öğrencisinin Yanarak Ölümünden Sorumlu Tutulan Müftüye İyi Hal İndirimi

TAKİP ET

2015'te Diyarbakır'daki bir yatılı Kur'an kursunda çıkan yangın sonucu 6 çocuğun ölüp, 6 çocuğun da yaralandığı olayla ilgili 14 yıl hapisle cezalandırılan müftüye 'iyi hal' indirimi uygulandı. Ceza 11 yıl 8 aya indirildi.

2015 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan Karaağaç Köyünde, elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu yatılı Kuran kursunda bulunan öğrencilerden Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun hayatını kaybetti.

Aynı yangında, Cihan Işık, Zeki Işık, Abdullah Tekin, Mahsun Bayka, Abdullah Taş ve Mehmet Mensur Bayka da yaralanarak ağır bir şekilde zarar gördü. Valilik, müftü hakkında soruşturma yapma izni vermemişti, ancak müdahil avukatlar İdare Mahkemesine başvurunca valilik kararını kaldırdı ve müftü hakkında dava açıldı.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen karar duruşmasında, bilirkişiden aldırılan rapor, müftülüğün gerekli önlemleri alma sorumluluğunun olduğunu vurguladı. Rapor, elektrik sayacının bulunmayışı, kaçak elektrik kullanımı, elektrik panosundaki kaçak akım rölesinin bulunmayışı gibi faktörlerin yangının nedeni olduğunu ve güvenlik önlemlerinin alınmayışının müftülük tarafından sorumlu tutulması gerektiğini belirtti.

Rapor, yatılı kalan öğrencilerin soğuktan korunmak için elektrikli soba kullandıklarını ve iş güvenliğine dair yönetmelikte belirtilen güvenlik önlemlerinin alınmayışından dolayı müftülüğün asli kusurlu olduğunu vurguladı. Savcı, bilirkişi raporunun gösterdiği gibi asli kusurlu olan müftü Selahattin Özçelik'in cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, müftü Selahattin Özçelik'i "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan  14 yıl hapisle cezalandırdı, sonrasındaysa cezayı "iyi hal indirimi"ni düzenleyen TCK 62. maddesi uyarınca 11 yıl 8 aya indirdi.

Mahkeme, mahkumiyet kararının İstinaf ve Yargıtay aşamasından geçip kesinleşene kadar müftü hakkında adli kontrol kararı uygulanmasına ve yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

 

Selahattin Özçelik Kuran kursu yangın iyi hal indirimi