8 Yılda En Az 502 İşçi İntihar Etti

TAKİP ET

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre son 8 yılda en az 502 işçi intihar etti.

Rapora göre intihar vakaları en çok yüzde 29 ile ticaret, büro, eğitim sektörlerinde gerçekleşti. Ticaret, büro, eğitim sektörü ile onu yüzde 10 ile güvenlik, yüzde 7 ile inşaat yüzde 6 ile takip eden tarım işkolları arasındaki ciddi fark ise dikkat çekiyor.

İşçi intiharlarının yüzde 51’inin nedeni tespit edilememişken rapor, işçilerin yüzde 25’inin borçları, yüzde 13’ünün işsizlik ve yüzde 11’inin ise mobbing sebebiyle yaşamına son verdiğini ortaya koydu.

Rapora göre borçlar ve işsizlik nedeniyle gerçekleşen intihar sayısı asgari hesaplamaya göre 195. Uğradığı mobbinge daha fazla dayamayarak intihar edenlerin sayısı ise en az 53.

Raporun sunduğu verilere göre intiharlar çocuklar arasında da yaygın. 15-17 yaş aralığında 6 çocuk işçi intihar etti. 18-27 yaş aralığında ise 77 genç işçi intihar etti. Yüzde 66 oranıyla en yüksek intihar sayısının rastlandığı 28-50 yaş grubu aralığında 330 işte intihar etti. 51-64 yaş aralığında 68 işçi, 65 yaş üstü ise 5 işçi intihar ederek hayatına nihayet verdi. Raporda, bilgi yetersizliğinden dolayı intihar eden 16 işçinin yaşının araştırmaya dahil edilemediği ifade edildi. İşçi intiharlarıının en yoğun olarak yaşandığı şehir İstanbul olurken bunu Kocaeli, İzmir, Antalya ve Adana takip ediyor.

Rapora göre işçi intiharlarının ana sebebi aşırı çalışma/çalıştırılma. Raporda, aşırı çalışma/çalıştırılma sonucu ortaya çıkan intiharların Japonya'da Anayasa Mahkemesi tarafından hukuken "iş cinayeti" olarak kabul edildiği bildirildi.

8 Yılda En Az 502 İşçi İntihar Etti