800 Yıllık Han İsot Müzesine Dönüştürülecek

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 800 yıllık han, isot müzesine dönüştürülecek.

Harran'a 28 kilometre mesafede bulunan Göktaş Mahallesi'ndeki Han el-Barur, Kültür ve Turizm Bakanlığının restorasyon çalışmasının ardından isot müzesine dönüştürülecek.

Anadolu'da Eyyubilerden kalma tek han olarak bilinen Han el-Barur'un isot müzesi yapılarak Şanlıurfa isotunun yanı sıra Hindistan ve Çin'den birçok baharat türünün sergilendiği bir alan haline getirileceğini belirten Harran Kaymakamı Cihat Koç, "Bununla birlikte Han el-Barur'un asli hüviyetinde kullanma amacımız da var. Han el-Barur bir turizm rotasının tam ortasında kalıyordu, bu rota tarihsel bağlamda İpek Yolu güzergahında önemli bir rotayken bugün de turizm yolunun bitmesiyle birlikte, Şanlıurfa'dan çıktığımızda Harran merkez, Han el-Barur, Bazda mağaraları, Şuayip şehri, Soğmatar Antik Kenti, Karahantepe ve Sefertepe ile birlikte bir destinasyon oluşturuyor. Bu destinasyonun tam ortasında, burada turistlerin konaklama, dinlenme tesisi olarak değerlendireceğimiz, onların sosyal aktivitelerde bulunabilecekleri ve akşamları da açık hava oteli olarak hanın dört çevresine kuracağımız tahtlarla birlikte açık hava oteli şeklinde gelen misafirimize, turistimize hizmet edebilecek bir kompleks olarak işlevsellik kazanmış olacak" dedi.

Han el-Barur'un uzun süre terk edilmiş vaziyette olması nedeniyle birçok bölümünün yıkıldığı belirtiliyor. 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yapı, 12. asırdaki özgün haline geri getirildi.

han el-barur eyyubi dönemi şanlıurfa harran isot müzesi