9 İşçinin Göçük Altında Kaldığı İliç Faciasında, Madendeki Titreşim Sinyal Sisteminin Bozuk Olduğu Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Erzincan'ın İliç'teki madende titreşim sinyal sisteminin bozuk olduğu, tepede yarık oluştuğu fark edilince yaklaşık 100 işçinin sahadan çekildiği iddia edildi.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağı sahasında meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçi göçük altında kaldı. İşçileri arama kurtarma çalışmaları sürerken madendeki titreşim sinyal sisteminin bozuk olduğu iddia edildi.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz'ın haberine göre, Anagold tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni için yakın tarihte uluslararası bir denetim firması tarafından 67 sayfalık rapor hazırlandı. Saymaz, bu raporda "yerdeki titreşimleri gösteren sinyal sisteminin bozuk olduğuna" dair görüş bildirildiğini ve raporun gözaltına alınan Oksit Proses Direktörü Kanadalı İ.T. dahil tüm şirket yetkililerine iletildiğini söyledi.

Saymaz, toprak kaymasından bir gün önce liç sahasında sinyal bozukluğu olduğu yönünde tespitlerin yapıldığını, bu duruma ilişkin fotoğrafların çekilip yetkililere bildirildiğini de aktardı.

'Yaklaşık 100 İşçi Sahadan Çekildi'

Heyelan günü saat 09.30’da tepede yarık oluştuğu fark edilince yeniden toplanılıp sahanın boşaltıldığını ve yaklaşık 100 işçinin sahadan çekildiğini söyleyen Saymaz "İ.T.’nin emri üzerine Şaban Yılmaz ve dört işçi konteynıra gönderildi. Üç uzman ise inceleme yapmak üzere tepeye çıktı. Uzmanlar seferden dönerken heyelan meydana geldi" dedi.

'Saha Boşaltıldıktan Sonra Bile Dinamit Patlatıldı'

Savcılığa göre patlamanın en önemli nedenlerinin toprağa verilen solüsyon miktarının arttırılması; liç yığınının, olması gerekenin iki katına çıkması ve her gün saat 12’de düzenli dinamit patlatılması olduğunu anlatan Saymaz, "Saha boşaltıldıktan sonra bile saat 12’de dinamit patlatıldığı ve şiddetinin git gide arttırıldığı belirtiliyor" diye yazdı.

Madende çalışan Şaban Yılmaz'ın eşiyle toprak kaymasından önce yaptığı telefon görüşmesini de aktaran Saymaz, "Buralar dökülüyor, bizi başka konteynere gönderdiler" ifadelerini kullandı.

iliç madeni erzincan anagold madencilik titreşim sinyal sistemi