AB Akdeniz'deki Mültecileri Tespit Etmeye 100 Milyon Euro Harcayacak

TAKİP ET

Airbus ve İsrailli iki silah şirketinin Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeye çalışan mülteci ve göçmenleri tespit etmek için geliştirecekleri drone çalışmalarına 100 milyon euro ödenecek.

Airbus ve iki İsrailli silah şirketinin Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeye çalışan mülteci ve göçmenleri tespit etmek için   geliştirecekleri drone çalışmalarına 100 milyon euro ödenecek. 

Akdeniz üzerindeki insansız hava araçlarının çalışmaları, Yunanistan'ın Girit adasında gerçekleştirilen testlerin ardından önümüzdeki yıl başlayacak. Ödeme alacak şirketler ise; Avrupa havacılık ve savunma şirketi Airbus, İsrail devletine bağlı İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ile İsrailli silah şirketi olan Elbit Systems. 

2015 yılında Avrupa'ya girmeye çalışan mülteci ve göçmenlerin sayısının artması üzerine AB, sınırlarını denetlemek için harcadığı bütçeyi artırdı. Siyasi arenada gelen tepkiler, Avrupa'nın güney sınırlarını kontrol altına almak için alınan tedbirlere yönelik harcamalarda büyük bir artışa yol açtı.

Frontex olarak bilinen Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Teşkilatı'nın bütçesi 2005 yılında 6 milyon euro iken bu seneki bütçesi tam 460 milyon euro.  Avrupa'nın göçmenlerin kıtaya girmesini engellemek için harcadığı kaynağın 15 senede yaklaşık 80 katına çıkması, gelen göçleri engellemek konusundaki kararlılığını gösteriyor. 

Dronelar Yunanistan, İtalya veya Malta'da bulunacak. Şirketler, droneları radyo ve uydu bağlantıları aracılığıyla kontrol etmek için ekipman ve insan operatörleri de sağlayacak.
 


 

ab göçmen mülteci drone frontex sınır