AB, Çin'e Bağımlılığını Azaltmak için Sanayi Stratejisini Güncelledi

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB), Çin ile imzaladığı yatırım anlaşmasının Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) onay sürecini durdurma kararı almıştı. Bu kararın ardından da bazı stratejik ürünleri temin ettiği Çin ve diğer yabancı tedarikçi ülkelere bağımlılığını azaltmak amacıyla hazırladığı güncellenmiş sanayi stratejisini açıkladı.

Çin ile imzalanan yatırım anlaşmasını askıya alan AB, buna misilleme olarak birtakım yaptırımlar ilan eden Çin'e bağımlılığını azlatmak amacıyla sanayi stratejisini güncelledi. Plan kapsamındaki ürünler arasında altı stratejik alanda kullanılan hammade, eczacılıkta kullanılan bileşenler ve yarı iletkenler gibi ürünler bulunuyor.

Çin virüsü salgınından sonra yeniden güncellenen strateji planı, özellikle salgın sürecinde Avrupa Komisyonu'nun tedarik zincirinde daralmayla karşılaştığı hammaddeler, bataryalar, akif ecza bileşenleri, hidrojen, yarı iletkenler ile bulut ve sınır teknolojilerinin temininde bir daha güçlük yaşanmaması için çeşitli önlemler sunuyor. Planda sıralanan 137 ürünün yaklaşık yarısının Çin'den temin edildiğine de dikkat çekiliyor.

Farklı Ticaret Ortaklarına Dayalı Bir Yöntem

Planı bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, yeni sanayi stratejisinin bir yandan Birliğin dijital ve yeşil dönüşümünü desteklerken diğer yandan sanayinin özellikle Çin virüsü salgını sonrasında rekabetçi gücünü koruyacak şekilde güncellendiğini belirtti.

Planda AB'nin arz ve talebi çeşitlendirerek mümkün olduğunca farklı ticaret ortaklarına dayalı bir yöntem izlenmesi ve ayrıca depolama ve gerektiğince anonim şekilde hareket etmeyi de içeren önlemler sıralanıyor.

Avrupa'nın Ortak Çıkarlarının Önemli Projeleri (IPCEI)

Stratejinin ana hedefi olan ithalat bağımlılığının azaltılması amacıyla Avrupa'nın Ortak Çıkarlarının Önemli Projeleri (IPCEI) için gelecek nesil bulut, hidrojen, düşük karbon sanayii ve eczacılık alanındaki kaynaklar ile üstün teknoloji alanında kullanılacak yarı iletkenleri ortak bir havuzda biriktirebileceği belirtiliyor.

Avrupa'nın Ortak Çıkarlarının Önemli Projeleri (IPCEI), AB hükûmetlerine, kolay devlet yardımı kuralları kapsamında fon aktarma ve firmalar için tasarımdan üretime birçok farklı pojede birlikte çalışma imkânlarını sunan bir araç olarak kullanılıyor.

Avrupa Birliği AB Çin Yatırım anlaşması Avrupa Parlamentosu AP Yaptırımlar Uygur Türkleri güncellenmiş sanayi stratejisi ithalat bağımlılığı Avrupa'nın Ortak Çıkarlarının Önemli Projeleri IPCEI