AB Çin'e Doğu Türkistan'daki İnsan Hakları İhlalleri İçin Yaptırım Uygulama Kararı Aldı

TAKİP ET

Avrupa Birliği, 1989'dan bu yana ilk defa Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri ve soykırım fiilleriyle ilgili olarak Pekin yönetimine karşı yaptırım kararı aldı. Çinli 4 yetkili ve bir kuruluşa karşı uygulanacak olan yaptırım kararının 22 Mart'taki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda onaylanacağı ve açıklanacağı ifade edildi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 üye ülke, Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırıma varan insan hakları ihlallerine daha fazla sessiz kalmadı. Dün 2 AB diplomatı, Çinli 4 yetkili ve bir kuruluşa karşı yaptırım kararı alındığını duyurdu. Yaptırımlar, Çinli yetkililerin mal varlıklarının dondurulması ve vize yasağı gibi kararları öngörüyor. Ayrıca AB Büyükelçileri, yaptırım uygulanan Çinli yetkilileri, Uygur Türkü Müslüman azınlığın haklarını ağır bir şekilde ihlal etmekle suçladı.

AB’nin geniş kapsamlı yaptırım kararına karşı Çin yönetiminden açıklama geldi. Uygur Türklerine yapılan soykırımı reddeden Çin’in AB’deki diplomatik misyonunun temsilcisi Büyükelçi Zhang Ming, AB’nin “zıtlaşmakta ısrar etmesi” halinde geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

Öte yandan, AB, Çin’e son olarak 1989’da Tiananmen Olayları kapsamında silah ambargosu koymuştu.

QHA

uygur çin ab soykırım yaptırım kararı