AB'den Yeni Göç Yasası: İltica Başvurusu Reddedilenler Türkiye'ye Gönderilecek

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler arasındaki en tartışmalı konulardan olan ortak göç ve iltica kuralları üzerinde yıllar süren tıkanmanın ardından anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği ülkeleri, Lüksemburg'da saatlerce yasa dışı göç ve mülteci konusunu tartıştı.

Tüm üye ülkeler, Avrupa Birliği sınırlarına giren yasa dışı göçmenlerin, önce gözaltına alınması, ardından da kısa sürede “geldiği ülkeye geri gönderilmesi“ konusunda anlaştı. AB'ye ilticada üçüncü sırayı alan Türkler de gözaltına alınıp sınır dışı edilecek.

2024'ten itibaren yasa dışı olarak ülkeye gelen ilticacı, göçmen ya da kaçaklar artık ev gibi kamplarda kalmayacak. Bu kişiler öncelikle “cezaevi koşullarına” benzer koşullarda tutulacak. Bu merkezler sıkı şekilde kontrol edilecek.

Mevcut durumda göçmenler kamplarda 6 ay yaşayabiliyor, istedikleri yere gidip gelebiliyor ve hatta çalışabiliyorlardı.

AB içinde iltica hakkı alan ya da alması muhtemel göçmenleri ülkesine almak istemeyen ülkeler, karşılığında para ödeyecek.

İtalya'ya Kuzey Afrika'dan ya da Akdeniz aracılığıyla başka ülkelerden gelmiş bulunan 50 bin mülteci için özel anlaşma sağlandı. Bu mülteciler kayıt altına alındı ve daha sonra AB içerisinde paylaştırılacak.

Sürenin sonunda, köken ülkesinin “güvenli” olduğu belirtilerek ilticacılar geri gönderilecek. Türkiye üzerinden gelenler de, ilticaları reddedilirse yine Türkiye'ye iade edilecek. Avrupa'ya en çok iltica başvurusunda bulunan Suriyeli ve Afganların genellikle Türkiye üzerinden gittikleri göz önüne alındığında bu göçmenlerin yine Türkiye'ye döneceği düşünülüyor.

Anlaşma metni, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilmesinden sonra yürürlüğe girecek.

ab avrupa birliği göç yasası iltica iltica başvurusu türkiye