AB, Göçmenleri Engellemek İçin Libya'da Milislere Hapishane Kurdurdu

TAKİP ET

Avrupa Birliği, Afrika'dan göçmen gelmesini engellemek için göçmenleri denizde yakalayıp Libya'daki milislerin yönettiği hapishanelere kapatacak gölge bir göç sistemi yarattı.

(Görsel: @turkificated - Twitter) The New Yorker'da yayımlanan Ian Urbina imzalı "Göçmenleri Avrupa'nın Dışında Tutan Gizli Hapishaneler" başlıklı makalede yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği, göçmenleri Avrupa'ya ulaşmadan önce yakalayıp Libya'da milisler tarafından yönetilen hapishanelere kapatacak gölge bir göç sistemi kurdu.

Libya'nın başkenti Trablus'ta tamirhaneler ve hurdalıkların bulunduğu eski bir mahalle olan Ghout al-Shaal Mahallesi'nde daha önceleri çimento deposu olarak kullanılan bir site bu yılın Ocak ayında yeniden açıldı. 



Ancak bu kez sitenin dış duvarları yükseltilerek dikenli tellerle çevrildi ve dışında mavi-siyah üniformalı adamlar, ellerindeki Kalaşnikof tüfenklerle nöbet tutmaya başladı. Arap dilinde "Al Mabani" denen bu binalar topluluğunun girişinde bir ofis olarak kullanılan mavi bir konteynerin kapısında "Yasadışı Göçle Mücadele Müdürlüğü" yazan bir tabela yer alıyor. 

Hapishanenin Koşulları Rezalet

Hapishanelerin ortaya çıkmasını sağlayan göçmenlerden biri, Şubat 2021'de Avrupa'daki kardeşlerinin yanına gitmek için lastik bir botla Akdeniz'i geçmeye çalışan Aiou Candé (28) Libya Sahil Güvenliği tarafından durdurularak Al Mabani'ye götürüldü. Her biri iki yüz kişilik ve yüz kişiye tek bir tuvaletin düştüğü koğuşlardan oluşan hapishaneye kapatılan Candé, ne bir avukat görebilmiş ne de orada ne kadar kalacağına ilişkin bir bilgi alabildi.

Göçmenlere Şiddet Uygulanıyor

Hapishanede "itaatsizlik" gösteren göçmenlerin, militanlar tarafından hortum, kürek, kablo ya da odunla dövüldüğü bildirildi. Candé'nin hemen yanındaki hasırda yatan Tokam Martin Luther "Herhangi birimizi sebep gözetmeden dövüyorlardı" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin Göçmen Karşıtı Projesi

Bu hapishanenin kurulması ve "doldurulması" için Libya Sahil Güvenliği, Avrupa Birliği tarafından finanse edildi ve donatıldı.  Libya'nın 2012 ila 2014 yılları arasında Libya Adalet Bakanlığı görevini yürüten Salah Marghani, "Avrupa Birliği yıllardır maksatlı biçimde düşünüp plandığı şeyi yapıyor, Libya'da bir cehennem çukuru yaratmak ve Avrupa'ya gitmeyi düşünen insanları bu korkuyla yıldırmak."

avrupa birliği göçmenleri engellemek için libyada militanlara hapishane kurdurdu