AB İçişleri Bakanları Toplandı: AB-Türkiye Anlaşması Afganlar İçin Uygun Değil

TAKİP ET

Avrupa Birliği ülkelerinin içişleri bakanları Afganistan konusunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Avrupa Birliği içişleri bakanları Slovenya'nın daveti üzerine Afganistan konusunu görüşmek üzere olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Afganistan'da yaşanan kriz nedeniyle kurumlara finansal olarak sağlanan desteğin artırılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Taliban'ın kuracağı hükümetin tanınmasının söz konusu olmadığını ve Afganistan'a yapılan kalkınma yardımlarının askıya alındığını belirterek "Eğer Taliban'ın geçmişte gördüğümüz Taliban olduğu ortaya çıkarsa, büyük bir insani kriz riski var demektir" diye konuştu.

Taliban'ı söylemleriyle değil eylemleriyle değerlendireceklerini vurgulayan Johansson, "Afganistan'da yeni bir hükümet yok" ifadelerini kullandı.

Afganistan'a komşu ülkelerde Afganların tutulmasıyla göç krizinin engelleneceğini belirten Johansson, Avrupa'ya kaçak olarak girme girişimlerine karşı ise "üye ülkelere yerleştirmeler" yönteminin kullanılacağını ifade etti.

Türkiye ile AB arasında bulunan göç mutabakatının Afganistan konusunda bir rol model olup olamayacağına ilişkin soruya "Hayır" yanıtını veren Johansson, "Komşu ülkeleri ve bölge ülkelerini desteklememiz gerektiğini görüyorum ama bu, orada gördüğümüz ihtiyaçlara göre özel olarak yapılmalı. Şu anda komşu ülkelerde Afgan sayısında büyük bir artış görmüyoruz. Bence ilk şey, insani bir krizden kaçınmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışmaktır. Öncelik budur. Ondan sonra elbette hazırlanmamız gerekiyor. Eğer Afganistan'ı terk ederek komşu ülkelere kaçan Afgan sayısı artarsa, ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için en uygun desteğin ne olduğunu görmeliyiz. Bu hem Afganlara doğrudan destek olabilir hem de savunmasız gruplar için yeniden yerleştirme planlarımızın bir parçası olabilir. Ama Türkiye-AB anlaşmasını kopyala-yapıştır yapmanın iyi bir yol olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

AB İçişleri Bakanları Toplandı AB Türkiye Anlaşması Afganlar İçin Uygun Değil