AB ile Çin Yatırım Anlaşması İmzaladı

TAKİP ET

6 yıldır devam eden müzakerelerin ardından Çin ile AB yatırım anlaşmasını imzaladı.

Avrupa Birliği ve Çin, 6 yıldır devam eden müzakerelerin ardından önemli bir yatırım projesi için prensipte anlaştı. Bu anlaşma sayesinde Avrupalı şirketler Çin pazarına daha kolay erişebilecek, diğer şirketlerle daha kolay rekabet edebilecek.

Euronews'in haberine göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün video konferans aracılığıyla AB ülkeleri liderleri ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı güreşmenin ardından, geniş yatırımlar için yürütülen müzakerelerinin ardından tarafların arasında bir prensip anlaşmasına varıldığını bildirdi.

AB, CAI olarak bilinen anlaşmanın Çin pazarına erişimdeki dengesizliği düzeltmeye yardımcı olacağını ve ülkede yatırım yapan şirketlere eşit düzeyde rekabet edebilme imaknını sunarak Çin'deki Avrupalı şirketler için yeni yatırım fırsatları yaratacağını umuyor.

Avrupa Parlamentosu'nun Onayı Gerekiyor

Anlaşmanın yürürlüğe uygulabilmesi için Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekecek ve özellikle Çin'in Uygur politikası nedeniyle bu sürecin zor geçmesi öngörülüyor.

AB yetkililerine göre anlaşmadan önce, Çin'in Uluslararası Çalışma Örgütü'nün zorunlu çalıştırma kurallarını onaylama taahhüdünde bulundu.

ab çin yatırım şirket avrupa birliği pekin brüksel uzun dönemli yatırım anlaşması ekonomi ticaret savaşı abd