AB Komiseri: Yunanistan'ın Sığınmacıları Türkiye'ye İtmesi Yasa Dışı ve Temel Avrupa Değerlerinin İhlali

TAKİP ET

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Yunanistanın sığınmacıları Türkiye'ye itmesini "temel Avrupa değerlerinin ihlali" olarak niteledi.

"Sınırlarımızı korurken değerlerimizi de koruyoruz. Bunlar arasında bir çelişki olamaz. Neden Avrupalı olduğumuz için gurur duyuyoruz? Neden AB çok sayıda insanın yaşamak istediği bir yer? Bunun sebebi, bizim değerlerimizdir, temel hakları savunmamızdır" diyen Johansson, Yunanistan'ın sığınmacıları Türkiye'ye itmesini "temel Avrupa değerlerinin ihlali" olarak niteleyerek Yunanistan'a bunu durdurması çağrısı yaptı.

Yunanistan'da faal olan STK Legal Centre Lesvos'un avukatı Natasha Dailiani ise Yunanistan'ın sığınmacılara karşı taşıdığı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Denizdeki sığınmacıların geri itilmesinin AB hukukuna aykırı olduğunu söylerken Yunanistan Göç Bakanlığı konuya ilişkin konuşmaya yanaşmıyor.

Yunanistan uzun bir süredir deniz yoluyla gelen sığınmacıları sahil güvenlik güçleri ile "itiyor". Yunan sahil güvenliği tarafından botları itilen birçok sığınmacı Akdeniz'de ve Ege'de hayatını kaybetmeye devam ediyor.

AB Komiseri Yunanistan'ın Sığınmacıları Türkiye'ye İtmesi Yasa Dışı ve Temel Avrupa Değerlerinin İhlali