AB Komisyonu: Türkiye Hükümetine Para Vermiyoruz

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, "Şunu açığa kavuşturmak gerekiyor ki; AB Komisyonu, Türkiye hükümetine para vermiyor. Biz, Türkiye'deki Suriyeli mültecileri destekliyoruz." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Polonya ve Belarus arasındaki göçmen krizine ilişkin konuştu. Belarus'u "göçmenleri kullanmak ve AB sınırlarına gitmeye teşvik etmekle" suçlayan Johansson, Belarus yönetimini "gayrimeşru ve umutsuz" olarak tanımladı. Johansson, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu vurguladı.

Johansson, Avrupa Parlamentosunun AB’nin göçmen kaçakçılığıyla mücadele için yeni eylem planıyla ilgili bir oturumunda konuştu.

Planın, yalnızca belirli ülkelerle değil göç rotasında bulunan üçüncü ülkelerin tümüyle operasyonel ortaklıklar öngördüğünü belirten Johansson, AB üye ülkelerinin kaçakçıların izini daha sağlam şekilde sürmesi gerektiğine, gerekirse sorumlulara seyahat yasağı ya da varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulanabileceğine dikkat çekti

AB İşçi Pazarının Yüzde 17'si Yasa Dışı Çalışanlar

AB’nin işçi pazarının yaklaşık yüzde 17’sinin yasa dışı çalışanlardan oluştuğunu belirten Johansson, "Oldukça büyük, değil mi?" ifadesini kullandı.

İnşaat gibi sektörlere bakıldığında oranın daha da fazla olduğunu ifade eden Johansson, üye ülkelerin bu konuyla mücadeleye yeterli özeni göstermediğini ifade etti.

Türkiye ile Belarus'un Büyük Farkı

Belarus ve Polonya arasındaki göçmen krizine değinen Johansson, Belarus hükümetini "Şu anda gördüğümüz umutsuz, gayrimeşru bir rejimdir. İnsanları potansiyel olağanüstü tehlikeli bir duruma sokuyorlar. Bu, tümüyle kabul edilemez." sözleriyle eleştirdi.

Türkiye'nin mülteci politikasını öven Johansson, "Türkiye ile Belarus’un büyük farkına" değinmek istediğini söyleyerek şunları söyledi:

"Şunu açığa kavuşturmak gerekiyor ki; AB Komisyonu, Türkiye hükümetine para vermiyor. Biz, Türkiye’deki Suriyeli mültecileri destekliyoruz. Türkiye’de 4 milyon civarı mülteci var. Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Dolayısıyla Türkiye'deki pek çok mülteciyi de desteklememizin, mültecilere dayanışma göstermenin iyi bir yolu olduğunu düşünüyorum."

ab komisyonu türkiye belarus göçmen suriyeli mülteci mülteci