AB, Myanmar Ordusuna Darbe Nedeniyle Yaptırım Uygulayacak

TAKİP ET

Myanmar'da her geçen gün büyüyen darbe karşıtı protestoları engelleyemeyen cuntaya, Avrupa Birliği yaptırım uygulama kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) bakanları, darbeyle yönetime gelen Myanmar ordusuna yönelik yaptırım uygulamaya ve bazı kalkınma yardımlarını durdurmaya karar verdi. Birlik'in dış politika sorumlusu Josep Borrell, "Siyasî bir anlaşmaya vardık. Buna göre yaptırımlar, Myanmar'daki darbeden sorumlu olan orduyu ve onun ekonomik çıkarlarını hedef alacak" dedi.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Seçilmiş sivil lider Aung San Suu Kyi'nin üç hafta önce cuntanın darbesiyle görevden uzaklaştırılması üzerine Myanmar, büyük çaplı bir kargaşaya sürüklenmişti.

Protestocular daha önce, iktidardaki cuntanın genel direnişe mukabelen ölümcül güç kullanma yönündeki tehdidine rağmen Myanmar'ın en büyük şehrinde toplanmıştı. 

Direnişe önderlik eden gevşek bir grup olan Sivil İtaatsizlik Hareketi, insanlara Pazartesi günü “Bahar Devrimi” için bir araya gelmeleri için çağrısında bulundu. Bu çağrının ardından kalabalıklar meydanlarda toplandı.

Cunta, geçtiğimiz Pazar günü devlet televizyonu MRTV'ye yaptığı bir duyuruda genel direnişe karşı uyarıda bulundu:

"Protestocuların 22 Şubat günü, isyan ve anarşi çetesini kışkırttığı ortaya çıktı. Protestocular şimdi insanları, özellikle duygusal gençleri, can kaybına uğrayacakları bir karşılaşmaya teşvik ediyorlar."

Cuntanın açıklamasında, protestolara karşı uygulanan şiddetin sorumlusu olarak yine protestocular suçlandı. Buna göre güvenlik güçleri, protestoculara karşılık vermek zorunda kalmış. Ancak protestocular, ara sıra polisle itişip kakışmalarına ve kışkırtmalar sonucunda onlara şişeler atmalarına rağmen genel olarak şiddetten uzak bir eylem usulü benimsiyor.

Cuntanın Pazar günkü uyarısı, darbeden sonraki en ölümcül günlere sebep oldu. Güvenlik güçleri Mandalay kentindeki protestoculara ateş açtı. Bunun sonucunda iki kişi öldü. Yangon'da ise yine bir kişi vurularak öldürüldü.

Protestolarda başından vurularak yaralanan genç bir kadın ise iki hafta boyunca sürdürdüğü yaşam mücadelesini Cuma günü kaybetti. Pazar günü cenaze töreni düzenlenen Mya Thwate Thwate Khaing adlı talihsiz kadın, protestoların doğrulanan ilk ölümüydü ve darbe karşıtı hareketin güçlü bir simgesi hâline geldi.

Myanmar Darbe Avrupa Birliği AB Yaptırım Cunta