AB'nin İki Yüzlülüğü: Türkiye Sınırında Gizli Sığınmacı Hapishaneleri Kuruldu İddiası

TAKİP ET

Uluslararası yayın kuruluşlarının ortak araştırması, AB'nin Türkiye sınırında sığınmacıların tutulduğu gizli hapishaneler kurduğunu ortaya çıkarttı.

Türkiye'yi bir sğınmacı deposu haline getirmek isteyen Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında sığınmacıların tutulduğu ve kötü muameleye maruz bırakıldıkları gizli hapishaneler bulunduğu iddia edildi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD ve Spiegel dergisinin, yayın kuruluşları Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, Domani, SRF ve RFE/RL Bulgaria ile birlikte yaptığı araştırmalar, bu hapishanelerde tutulan kişilerin yasa dışı “geri itme” uygulamalarıyla sınır dışı edildiğini gösterdi.

Yayın kuruluşlarının ortak araştırması sonucunda bu tür hapishanelerin varlığının ilk kez kanıtlandığı belirtildi. Araştırmaya göre bu hapishanelerden biri, Bulgaristan’da, sınır karakolunun arazisinde bulunuyor. Demir parmaklıklarla çevrili derme çatma bir baraka görünümündeki yapının gizli kameralarla görüntülendiği, kayıtlarda sığınmacıların çöpler arasında yere yatırılmış vaziyette tutuldukları, ardından otomobillerle başka bir yere götürüldüklerinin görüldüğü ifade ediliyor.

Haberde, sığınmacıların ifadelerine de yer verilerek bu barakalarda günlerce yemek ve su verilmeden tutuldukları, ardından polis tarafından sınıra götürülerek Türkiye’ye dönmeye zorlandıkları belirtiliyor.

Yayın kuruluşlarının araştırmasında, yasa dışı alıkoymaların AB sınır ajansı Frontex’in gözlerinin önünde gerçekleştiği de belirtildi.

Bulgaristan’daki söz konusu sınır karakolunda Frontex’e bağlı 10 memurun görev yaptığı bildirildi. Frontex'in daha önce de Yunanistan'ın geri itmelerine göz yumduğu belirtilmişti. 

Konuyla ilgili yayın kuruluşlarının sorusuna yanıt veren Frontex ise memurlarının bölgedeki Bulgar sınır polisini sınırdaki gözlem faaliyetlerinde desteklediğini, bahsedilen koşulların Frontex tarafından tespit edilmediğini, ancak bilgilerin ilgili birimlere iletildiğini kaydetti. Bulgaristan makamları ise konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

 

ab avrupa birliği sığınmacı hapishaneleri sığınmacılar