AB Plastikleri Gelişmekte Olan Ülkelere Göndermeyecek; Türkiye En Çok Atık İthal Eden Ülkelerden

TAKİP ET

Avrupa'nın ihraç ettiği plastik atıkların yaklaşık dörtte birini Türkiye aldı.

Avrupa Birliği (AB) 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle  geri dönüştürülemeyen plastik atıkların gelişmekte olan ülkelere gönderilmesini yasakladı. Bu tarihten sonra sadece geri dönüştürülebilir nitelikli atıklar, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) dışındaki ülkelere ihraç edilecek.

Buna ek olarak, AB'den OECD ülkelerine plastik atık ihracatı ve AB içi plastik atık sevkiyatları konusunda da daha sıkı tedbiler alınacak. Söz konusu karar, AB'nin 2019 sonunda iklim krizi ile mücadelede öncü bir rol üstlenmek amacıyla açıkladığı "Avrupa Yeşil Anlaşma" eylem planı için de önemli. Plan, 2030 yılında kadar karbon emisyonlarını %50 azaltması başta olmak üzere taahhüt ettiği birçok maddeyle Avrupa’yı iklim dostu bir kıta haline getirmeyi amaçlıyor.

Türkiye En Çok Atık İthal Eden Ülkelerden

Eurostat verilerine göre Türkiye geçtiğimiz yıl Avrupa'nın ihraç ettiği plastik atıkların yaklaşık dörtte birini aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eylül ayında geri dönüşüm şirketlerine ihtiyaçlarının yüzde 50'sinden fazlasını ithal etmemeleri ve yurt içinden tedarik etmeleri talimatını verdi.

Ancak Greenpeace Akdeniz yapılanması, Türkiye'deki plastik atık ithalatının tamamen yasaklanması çağrısında bulunuyor ve sektörün Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin teftiş ve şeffaflık eksikliğine işaret ediyor.

İthal edilen bu "atıkların" Türkiye'de doğaya ve çevreye zarar vereceği ve canlı yaşamını riske edebileceği riski vatandaşlar arasından endişeye neden oluyor.

çöp atık ingiltere Türkiye avrupa atık çöp ithali atık ithali