AB Rusya'yı Bir Kez Daha Kınamakla Yetindi! Yaptırım Gündemde Yok

TAKİP ET

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya'ya Navalny'nin siyasi tutukluluğuna son verilmesi ve protestolarda gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulunurken yeni yaptırımların gündeme alınmadığını söyledi.

Rusya'da 20 yılı aşkın süredir hüküm süren Putin Rejimi, bütün dünyanın gözleri önünde sayısız insan hakları ihlaline imza atmaya ve Kırım başta olmak üzere birçok bölgede işgalini sürdürerek uluslararası hukuku çiğnemeye devam ediyor. Rus Diktatör Putin'in rejiminin insanlık için arz ettiği tehdit ise 2020 yılında Noviçok ile öldürülmeye çalışılan muhalif lider Alexei Navalny'nin iyileştikten sonra Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmasıyla ve haftasonu düzenlenen protesto gösterilerindeki binlerce hukuksuz gözaltıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

Başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere bütün uluslararası örgütler ise insanlığın karşı karşıya kaldığı bu büyük tehdit karşısında pasif bir tavır takınmayı sürdürüyor. Bardağı taşıran son damla olarak nitelendirilen Rusya'daki protestolarda gerçekleşen insanlık dışı polis müdahalesi, binlerce gözaltı ve hala sürmekte olan siyasi tutukluluklar karşısında AB, yaptığı ilk açıklama ile yine beklentilerin çok uzağında kaldı.

Rusya'daki rejimi daha önce 'Çarlık' idaresine benzeten AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in başkanlığında toplanan üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında Rusya'da yaşananlar masaya yatırıldı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Borrell, Navalny ve protestolarda gözaltına alınan -bilinen- 3 bini aşkın kişinin serbest bırakılması çağrısında bulunurken yaptırımın gündeme alınmadığını ifade etti.

Gazetecilerin Rusya'ya yeni yaptırım planı olup olmadığı sorusu üzerine Borrell masada bu yönde herhangi somut bir öneri olmadığını söyledi, fakat bakanların gelişmelere göre harekete geçmeye hazır olduğunu ekledi.

Borrell, gelecek hafta Moskova'ya gerçekleştireceği ziyarette Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile bir toplantı gerçekleştirecek.

sergei lavrov josep borrell ab avrupa birliği dışişleri bakanları yaptırım üye ülkeler rusya putin rejimi kınama mesajı protestolar gözaltılar rusya siyasi tutukluluk navalny