AB Schengen Bölgesi'ndeki Sınır Kontrolleri Geri Döndü

TAKİP ET

AB içerisinde vizesiz seyahat edilmesini sağlayan Schengen'e dahil bazı ülkeler sınırlarındaki kontrol uygulamalarını geri getirdi.

AB içerisinde vizesiz seyahat edilmesini sağlayan Schengen'e dahil bazı ülkeler sınırlarındaki kontrol uygulamalarını geri getirdi.

Schengen Anlaşması'nın temel ilkelerinden biri AB ülkelerinin vatandaşlarının hareket özgürlüğüdür. Yani AB üyesi ülkelerin birbirleri ile olan sınırlarında hiçbir kontrol yoktur. Ancak anlaşmada, özellikle kamu düzenine veya iç güvenliğe yönelik bir tehdit söz konusu olduğunda sınır kontrollerinin yeniden başlatılmasını öngören maddeler bulunuyor. 2023 yılında 7 AB ülkesi bu maddeye dayanarak sınır kontrollerini geri getirdi. Bu durumun Türkiye ve Akdeniz üzerinden güney Avrupa'ya doğru yaşanan göç ile ilgili olduğu belirtiliyor.

AB içerisinde sınırların olmaması nedeniyle sığınmacılar ve mülteciler kıtada serbestçe hareket edebiliyordu. AB, göçe karşı en büyük avantajı Türkiye ile 2016 yılında imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile sağlamıştı. Türkiye bu anlaşmaya göre kendi sınırlarından AB'ye geçiş yapan göçmenleri tekrar kendi ülkesine kabul etmek zorunda. Anlaşma karşılığında Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde serbest dolaşım vaat edilmişti fakat bu vaat hiç gerçekleşmemekle beraber Türk vatandaşlarına vize uygulamasında da zorluklar çıkarılmaya başlanmıştı.

Berlin, Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınır kontrollerinin yeniden başlamasını insan kaçakçılığıyla mücadeleye dayandırıyor. Slovenya ise yakın zamanda Schengen bölgesine katılan Hırvatistan ile bulunan sınırındaki kontrol uygulamalarına devam edecek.

ab schengen sınır schengen sınır kontrol ab kontrol ab schengen ülkeler