AB: Türkiye Mülteci Almaya Devam Etmeli

TAKİP ET

AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Türkiye'nin Yunanistan'dan göçmenleri geri almaya devam etmesini istedi.

AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, 8 bine yakın mültecinin bulunduğu Midilli Adası'na yaptığı ziyarette "Türkiye'yi acile Yunanistan'dan yeniden göçmen kabul etmeyi başlatmaya çağırıyorum" dedi. Johansson ile görüşen Yunan Göç Bakanı Notis Mitarakis de Türkiye'ye sığınma başvuruları reddedilen bin 450 mültecinin kabul edilmesi çağrısı yaptı.

AB Komisyonu verilerine göre 2016 yılında imzalanan mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesini öngören mutabakatın yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye üzerinden AB topraklarına geçen toplam 2 bin 140 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi; yaklaşık 14 bin mültecinin ise Midilli, Sakız, Kos ve Leros adalarında beklediği tahmin ediliyor. AB'den Türkiye'ye yönelik olarak mutabakata uyması ve mültecileri kabul etmesi çağrıları gelirken Türkiye de AB'nin mutabakata uyarak adil yük paylaşımı vaadini yerine getirmesini bekliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "2016'dan bu yana Türkiye bu mutabakat gereği yükümlülüklerini yerine getirdi, AB ise getirmedi, getirmek istemedi" demiş, "Bugüne kadar tüm zorluklara rağmen işleyen göç mutabakatının güncellenmesi konusunda AB ve üye ülkeler ile hemfikiriz ama güncellenebilmesi için bizim tekliflerimize AB'nin geri dönmesi gerekiyor" sözleriyle mutabakatın yenilenmesi gerektiğini vurgulamıştı. 

Daha önce AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell de AB-Türkiye mülteci anlaşmasının yenilenmesi gerektiğini savunan açıklamalar yapmıştı.

ab türkiye mülteci almaya devam etmeli