AB, Türkiye'nin 'Sığınmacı Deposu' Olmasından Memnun

TAKİP ET

Bugün Türkiye'yi ziyaret eden AB üst düzey yetkilisi Oliver Varhelyi, yaptığı açıklamada Türkiye ile yapılan 781 milyon euroluk 'sığınmacı' anlaşmasından mutluluk duyduğunu belirtirken aynı zamanda AB'nin sığınmacılar konusunda Türkiye'ye olan 'desteğine' de değindi.

AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varheyli, Türkiye'ye yaptığı ziyaret kapsamında bugün AKP'li Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. İkili yaptıkları görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.

Üst Düzey AB Yetkilisi Türkiye'yi Ziyaret Edecek

'Dünyanın En Büyük Sığınmacı Toplumunu Barındıran Türkiye'

Oliver Varhelyi ve Hakan Fidan yaptıkları görüşmede Türkiye'de sığınmacılar için kullanılmak üzere 781 milyon euroluk AB fonu sağlanmasını öngören bir sözleşme imzalandı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, söz konusu fonun Türkiye'de en zor durumda olan sığınmacılara yönelik sosyal güvenlik ağının oluşturulması için kullanılacağı belirtildi.

Patronların Dünyası'nda yer alan habere göre Varhelyi, yaptığı açıklamada imzalanan 781 milyar euroluk bu anlaşmadan mutluluk duyduğunu belirtirken aynı zamanda AB'nin, dünyanın en büyük 'sığınmacı toplumunu barındıran' Türkiye'ye olan 'desteğine' değindi. Varhelyi'nin açıklamasında yer alan ifadeler şu şekilde:

"Bugün en savunmasız durumdaki sığınmacılara desteğin sürdürülmesi amacıyla, şimdiye kadar imzalanan en büyük tekil AB sözleşmesi olan 781 milyon euroluk sözleşmeyi imzalamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu sözleşme, AB'nin dünyanın en büyük sığınmacı toplumunu barındıran Türkiye'ye yönelik devam eden dayanışmasını ve sarsılmaz desteğini gösteriyor ve Türkiye'ye yaptığımız yardımların miktarını 10 milyar euronun üzerine çıkarıyor. Türk yetkililerle yakın iş birliği içinde 2023 sonrasında da desteğimizi sürdürme kararlılığını taşıyoruz"

Vize Serbestisi

Habertürk'ten Sena Alkan'ın sorularını yanıtlayan Varhelyi, gündemde olan vize serbestisi hakkında da açıklama yaptı. ''Vize konusunda özellikle iş dünyası için öğrenciler için seyahati kolaylaştırabiliriz.'' diyen Varhelyi'nin açıklaması şu şekilde:

"Mevcut zorlukları ortadan kaldırabiliriz. Hem Dışişleri Bakanı hem de Ticaret Bakanı ile bunları konuştuk. Bu da çok daha etkili bir birlik ortaya çıkartır ve hem Türkiye hem de AB için ekonomik büyümeyi sağlar. Vize konusunda özellikle iş dünyası için öğrenciler için seyahati kolaylaştırabiliriz. Zira en çok onlar faydalanıyor bunlardan" 

avrupa birliği türkiye Sığınmacı varhelyi hakan fidan oliver varhelyi mülteci kaçak göçmen