AB, Türkiye'ye Mülteciler İçin Verdiği Fonun Nereye Harcandığını Öğrenemediğini Açıkladı: MEB 'Bizde Veri Yok' Dedi

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB) Türkiye'deki göçmen ve mültecilerin sınırı geçmemesi için ülkeye milyarlarca euro gönderdi. Euronews'un haberine göre AB, paranın nasıl harcandığına dair bilgiler elde edemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda gereken verileri öğrenmek isteyen AB denetçileri, bakanlığın 'gereken verilere sahip değiliz' dediğini aktarıyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile Suriye’den gelen mülteciler hakkında imzaladığı anlaşma kapsamında ülke, AB’den milyarlarca euro alıyor. AB, Türkiye’ye milyarlarca euro ödeyerek mülteci ve göçmenlerin kendi sınırlarına gelmesini önlemeye çalışıyor.

İddialara göre AB denetçileri, Türkiye’ye ödenen euroların bir kısmının amacı için kullanılıp kullanılmadığına dair bir bilgi edinemediklerini belirtiyor. Denetçiler, Türkiye’ye ödenen euroların etkisinin olmadığını düşünüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, AB Denetçilerine Bilgi Vermedi

Türkiye 2016’da AB ile, ülkedeki 4 milyondan fazla kayıtlı mültecinin bazılarına harcamaları için nakit ödeme kartı sağlamak, eğitim ve sağlığı iyileştirmek, insanların topluma daha iyi entegre olmalarına yardımcı olmak ve Suriye’deki savaştan kaçan insanların ihtiyaç duyabileceği tesisler inşa etmek amacıyla bir göç anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında AB’den milyarlarca euro ödenek aldı.

Avrupa Sayıştayı (ECA) paranın amacına uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin çalışması kapsamında geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) soru sordu. AB projelerinin göçmen ve mülteciler üzerinde nasıl etkileri olduğunu değerlendirmelerine olanak sağlayacak bilgiler elde etmeyi uman Sayıştay denetçilerine MEB tarafından bilgi verilmediği belirtiliyor.

ECA üyesi Bettine Jakobsen gazetecilere verdiği demeçte Türkiye’den elde edecekleri veriler olmadan AB projelerinin “etkisini veya sürdürülebilirliğini” ölçme konusunda sonuca varmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye’deki Yetkili Makamlar 'Verilere Sahip Olmadıklarını' İddia Ediyor

Avrupa Komisyonu’nun açıklamalarına göre Türkiye’deki mültecilerin kaliteli kapsayıcı eğitimini desteklemek için 530 milyon euro ödenek ayrıldı. Bu ödeneğin öğretmen maaşı, eğitim ekipmanı, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri gibi hizmetlerin karşılanması için ayrıldığı belirtiliyor.

Bu ödeneğin nasıl harcandığını incelemek isteyen denetçiler ise okullarda devam eden mülteci öğrencilerin sayısını, çocukların sisteme entegre edilip edilmediğini ve sınav geçme oranları gibi veriler elde etmeyi umuyor.

Bu verilere erişiminde yaşadıkları sorunun nedeni sorulduğunda ise bir AB denetçisi, “Yetkililer sadece verilere sahip olmadıklarını iddia ettiler” dedi.

Düzenlemeler gereğince Türkiye’nin bu verilere sahip olması gerekiyor.

Birçok denetçinin ve yetkilinin Türkiye’deki yetkili makamlara hem bireysel hem de ortak taleplerde bulunduğu belirtiliyor. Ancak hiçbirinin Türkiye’den veri alamadığı öğrenilen bilgiler arasında.

 

avrupa birliği mülteci fonu veri yok açıklaması MEB