AB ülkelerinden ortak çağrı, BM acil toplanıyor!

TAKİP ET

Barış Pınarı Harekatı Avrupa ve BM'de büyük yankı uyandırdı

Barış Pınarı Harekatı Avrupa ve BM'de büyük yankı uyandırdı. Türkiye Suriye'nin kuzeyinde kendi "güvenli bölge" planını başlatmasının ardından tüm dünyadan açıklamalar gelmeye başladı. Avrupa birliği ülkelerinden ortak çağrı yapıldı, Fransa ve Britanya'nın çağrısıyla BMGK(Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 10 Ekim'de acil olarak toplanma kararı aldı.

28 Avrupa Ülkesi: "Yardım etmeyeceğiz"

Avrupa Birliği üyesi 28 ülke ortak çağrı yaparak "Türkiye'nin mülteciler için güvenli bölge planlarına yardım sağlanmayacağı" bildirdi. Yapılan açıklamada "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kurmayı planladığı 'güvenli bölge'nin mültecilerin dönüşü için gereken kriterleri karşılaması düşük bir olasılık. AB yerel halkın haklarının görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak" ifadeleri kullanıldı. Almanya tarafından ise Dışişleri Bakanlı Heiko Maas tehditkar ifadelerle "Türkiye'nin Suriye operasyonları bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına yol açacak. Türkiye'nin Suriye operasyonları IŞİD'i yeniden güçlendirebilir" açıklamasında bulundu ve Barış Pınarı Harekatı'nı kınadıklarını açıkladı. Hollanda ise Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak harekatı kınadıklarını bildirdi.

Macaristan ortak açıklamayı veto etti

Diğer yandan Avrupa Birliği, Türkiye’nin Suriye operasyonunu kınamak için ortak kararını Macaristan "ülkeler sınırlarını savunabilir" diyerek veto etti.

Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'nin yanısıra Arap ülkelerinden de harekata yönelik kınamalar geldi. Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Irak, Mısır ve Bahreyn harekata karşı açıklama yapan Arap ülkelerinden. Katar ise harekatı desteklediklerini açıkladı.

AB almanya arap avrupa birliği barış pınarı birleşmiş milletler ingiltere macaristan